Internationellt

Olyckan i Fukushima på samma nivå som Tjernobyl

Frank Pettersson
Publicerad i
#20
Lästid 3 min

Tisdag 12 april höjde japanska myndigheter olyckans allvarlighetsgrad till nivå 7 – samma nivå som Tjernobyl-olyckan. De konkreta mängderna radioaktiva utsläpp är dock fortfarande inte lika stora. Fem veckor efter  jordbävningen och den efterföljande tsunamin är dock konsekvenserna av olyckan vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi fortfarande svåra att överblicka.

På grund av vattenläckor har extremt höga strålningsnivåer registrerats i havet utanför kärnkraftverket. Myndigheterna har försökt stoppa vattenläckorna med betong, sågspån och sönderrivna tidningar, natriumsilikat (”flytande glas”) samt olika plastmaterial.

Dessutom fortsätter efterskalven. Två veckor efter den första jordbävningen inträffade ett nytt skalv i Japan. Detta skalv innebar att tre olika kärnkraftsanläggningar förlorade sin kraftförsörjning utifrån och alltså helt fick förlita sig på sina reservgeneratorer (precis som Fukushima strax före den förödande tsunamin). Den 11 april inträffade ytterligare en jordbävning i havet utanför nordöstra Japan, nu med en magnitud på 7. Jordbävningen innebar att kylningen av reaktorerna vid Fukushima Daiichi stängdes av i 50 minuter.

Evakueringszonen runt kärnkraftverket är nu efter fem veckor på väg att vidgas från en tvåmilsradie till uppemot fyra mil bort. Den japanska regeringen har tidigare vägrat att vidga zonen, trots uppmaningar från bland annat IAEA (Internationella atomenergiorganet). Inom den tidigare evakueringszonen på två mil bor 77 000 invånare. Inom en radie på 8 mil bor 1,9 miljoner människor.

En mätare på kärnkraftens oförutsägbara farlighet (och absurditet) är att 1000 döda människor fortfarande ligger kvar på marken i utrymningszonen runt Fukushima Daiichi. Människorna dog av tsunamin men har under utsläppen från reaktorerna belagts med radioaktiva ämnen. Myndigheterna oroas över att polis, läkare och anhöriga ska ”smittas” av strålningen under omhändertagandet och senare på bårhusen, rapporterar Japan Times.

Japanska regeringen har beordrat alla kärnkraftsoperatörer att omedelbart införa nya säkerhetsföreskrifter. Kärnkraftverken i Japan ägs av 13 olika privata bolag. Samtidigt avslöjades via Wikileaks att IAEA redan 2008 varnade japanska myndigheter för att säkerhetsföreskrifterna på kärnkraftverken bara hade uppdaterats tre gånger på 35 år.

Hur stor hälsopåverkan Fukushima kommer att ha är svårt att kartlägga då det fortfarande inte är känt hur stora utsläppen kommer att bli. Den ryska kärnkraftsexperten Natalia Mironova menar att Fukushima kan få mer långtgående konsekvenser än katastrofen i Tjernobyl. Mironova, ingenjör i termodynamik och aktiv kärnkraftskritiker i Ryssland, menar att olyckan i Fukushima slår alla rekord vad gäller effekt på ekonomi och hälsa.Goshi Hosono, rådgivare till den japanska regeringen, uppgav att det antagligen skulle ta många månader innan alla utsläpp av radioaktivtet  stoppats helt.
– Den största utmaningen är att det finns över 10 000 bränslepatroner med uttjänt kärnbränsle på det här kraftverket, menar Hosono till SvD. Varje bränslepatron är 4,5 m lång.

Finns det risk för fler liknande kärnkraftsolyckor? Enligt IAEA ligger 20 procent av världens reaktorer i områden med hög seismisk aktivitet. Men det var också i kombination med en tsunami som katastrofen i Fukushima blev så omfattande.
– Det här visar att jordbävningssäkerhet är en sak och tsunamisäkerhet en annan, säger Ari Tryggvarsson, seismolog vid Uppsala Universitet, till SvD.

Olyckan i Fukushima visar att det, trots avancerade säkerhetssystem, inte går att skydda sig helt mot kärnkraftsolyckor. Och när olyckan väl är framme blir konsekvenserna oöverskådliga. Det enda sättet att försäkra oss mot nya kärnkraftsolyckor är att avveckla kärnkraften.

Lämna en kommentar