Internationellt

Dödsskjutning utlöste kravallerna

Robert Jansson
Publicerad i
#25
Lästid 2 min

Den 4 augusti i sköts 29-årige Mark Duggan till döds av polisen i Tottenham, en arbetarstadsdel i London.

Duggan var enligt polisen knarklangare och gängmedlem. Den dödes familj hävdar att sonen inte hade någon koppling till brottslighet. Polisen, som initialt hävdade att Duggan skjutit mot dem när de försökte arrestera honom, erkänner nu att så inte var fallet. En kula som prickat kom-radion på en polisman har istället visat sig härstamma från polisens egna vapen. Enligt polisen återfanns dock ett illegalt vapen i Duggans fordon.

Två dagar senare tågade 300 demonstranter till Tottenhamns polisstation och krävde klarhet i omständigheterna kring dödsskjutningen. Protestmarschen inleddes fredligt, arrangerad av Duggans släkt och vänner. Efter att två polisbilar satts i brand övergick protesten i kravaller som under de följande dagarna spreds till ett flertal stadsdelar i huvudstaden, och senare till bl a Manchester och Liverpool.

Tiotals människor skadades och fem personer mördades under kravallerna. Tre män i Birmingham, som försökte försvara sin moské, blev ihjälkörda av en bil. I London blev en 68-årig man, som försökte släcka en brand som anlagts i en soptunna, ihjälslagen. Ca 100 familjer har fått sina hem nedbrända och plundrade. Mängder av bilar har satts i brand. Bara i London beräknas de materiella skadorna till över en miljard kr. Under de senaste veckorna har upploppen klingat av, delvis till följd av kraftiga repressalier från den brittiska statsapparaten.

Cameron: ”Mänskliga rättigheter” får inte ”stå i vägen” för att hänga ut upploppsmakare

Konservative premiärministern Cameron
Konservative premiärministern Cameron

– Vi kommer att leta upp er, vi kommer att ställa er inför rätta, vi kommer att straffa er, sade premiärminister David Cameron i ett tal inför parlamentet. Cameron har även sagt att ”mänskliga rättigheter” inte får ”stå i vägen” för att offentligt hänga ut upploppsmakare i pressen. Vid framtida upplopp vill han sätta in militären samt, allra helst, stänga av alla sociala medier.

Polisen gavs fria tyglar att använda såväl batongkulor som vattenkanoner, och antalet intagna ökade under kravallerna med över 100 personer per dag. Fängelsemyndigheterna har nu varnat för att det snart inte finns något utrymme att förvara de dömda i.

Straffen är dessutom hårdare – i genomsnitt 25 % längre än normalt. För de som gett sig på poliser har straffen varit nästan dubbelt så långa. Bl a har två unga män i 20-årsåldern fått vardera fyra års fängelse för att ha uppmanat till upplopp via Facebook. Den ene hade bara lyckats få sig själv att sluta upp – men greps ändå.

Lämna en kommentar