Kultur

Easter Parade: Två systrar och den amerikanska drömmen

Joacim Strand
Publicerad i
#35
Lästid 3 min

BOKTIPS. Richard Yates har sedan filmatiseringen av hans bok ”Revolutionary Road” år 2008 fått en större och internationell publik. Den framlidne amerikanske författaren var verksam mellan 1960-1980-talet. Förutom kärleksromanen Revolutionary Road, hans mest kända verk, har Yates givit ut ett flertal andra böcker. En av dessa är Easter Parade.

Easter Parade är Yates femte roman. Den drygt 200 sidor långa boken följer systrarna Grimes genom livet. Men lika mycket som romanen skildrar de två systrarnas livsöden, beskriver den även framväxandet av den amerikanska medelklassen.

Yates skriver på ett sparsamt och lättillgängligt sätt, men porträtten av såväl systrarna Grimes som deras olika relationer är ändå innehållsrikt skildrade med en psykologisk skärpa. Easter Parade balanserar mellan att å ena sidan beskriva personer på ett överskådligt sätt och å andra sidan närma sig dunkla ämnen så som missbruk, skuld och rotlöshet.

Boken inleds med meningen ”Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa”. Det är däremot inga oöverkomliga problem, utan istället livssituationer som inte får plats i den amerikanska drömmen.

Systrarna Grimes lever sina sina liv på olika sätt. Den äldre systern gifter sig tidigt och blir hemmafru hela sitt liv. Bakom den amerikanska småstadsidyllen döljer sig dock ett olyckligt äktenskap präglat av att maken misshandlar henne.

Huvudkaraktären i Easter Parade är den yngre systern, Emily Grimes. Till skillnad från sin storasyster lever hon ett till synes självständigt liv. Emily går på college och arbetar sedan inom reklambranschen. Emily är, trots sin utbildning och självförsörjande lönearbete, ofta utelämnad till de män hon träffar. Hon träffar alltifrån författare till professorer och företagschefer. De olika männen speglar olika sidor hos henne, men deras förhållanden slutar alltid med en känsla av att hon har blivit berövat just de sidorna som hon tycktes ha funnit hos sig själv.
Systrarna Grimes beskriver tillsamans olika sidor av det amerikanska 1900-talssamhället och romanens övergripande tema förblir de ouppnåeliga drömmarna bland den framväxande amerikanska medelklassen. En passage som beskriver detta tema är när Emily som barn beskriver hennes fars yrke som rubriksättare. Hon berättade stolt för sina vänner att vanliga journalister måste göra grovjobbet, medan min pappa har det viktigaste uppdraget: att skriva rubriker. Faderns dröm var däremot att bli en ”riktig” journalist och Emilys beskrivning handlade snarare om försöken att måla upp en bild över hennes pappa som hon aldrig fick möjligheten att lära känna.

Easter Parade är som bäst när Yates beskriver Emily. Hennes omväxlande skuld och ensamhet känns påtagligt verklig. Och är det inte för oss andra, så som det är för Emily: att när rädslan tar överhanden minskar både modet och hoppet? I vilket fall följer Yates lillasystern ända till slutet och inger läsaren hopp.

Lämna en kommentar