Internationellt

Syrisk regimmotståndare: ”Assad-familjen en maffia”

Patrik Brännberg
Publicerad i
#39
Lästid 4 min

Under juli månad tog rebellgrupper över delar av Syriens största städer Aleppo och Damaskus. Detta efter att bland annat försvarsministern dödats av en bomb och minst 27 generaler hoppat av. Assadregimen, vars överlevnad ifrågasätts av allt fler, samlar dock artilleri och stridsvagnar för ytterligare ett försök att slå ned upproret. Ytterligare en blodig massaker hotar i ett folkligt uppror som hittills kostat nästan 20 000 människoliv.

Framgångarna för den syriska oppositionen är en kombination av
intensifierad väpnad kamp och en upptrappning av de civila protesterna. Enligt ett oberoende syriskt centrum som för statistik över protesterna i landet hölls inte mindre än 850 demonstrationer på 647 orter den 18 maj. Ett rekord under de femton månader som folkresningen då hade pågått.

– Folket som protesterar vill ha frihet, demokrati och sociala rättigheter, säger Muhammed, flykting från Syrien som kom till Sverige för sex månader sedan.
– Under Assad har landets resurser koncentrerats till ett fåtal. Kanske 80 % av de som deltar i demonstrationerna mot Assads regim gör det för att de vill ha mat på bordet. För de övriga 20 % är rätten att få säga och tänka det man vill det viktigaste.
– Under Assad fanns visserligen oppositionspartier. Men de är alla kontrollerade av regimen. Detsamma gällde fackföreningarna. Den som gick med i ett verkligt oppositionsparti, eller riktigt fack, riskerade att bli dödad.

Muhammed menar att man kan jämföra Assads regim med en sorts maffia.
– Korruptionen är otrolig, säger han. Varje kontakt med en myndighet kräver att du betalar en muta – det kan gälla om du ska skaffa nytt körkort, ID-kort osv. Assads säkerhetstjänst ägnar sig åt ren beskyddarverksamhet. Rika familjer, som inte står regimen politiskt nära, har hotats att åtalas för exempelvis narkotikabrott om de inte betalar en ”extra skatt” till poliserna. Det finns ett sorts system som gör att ingen som inte är korrupt kan få en hög position inom staten.

Enligt tidningen The Guardian äger Assad och hans närmaste allierade 60-70 procent av den syriska ekonomin. Detta innebär allt från mark till fabriker och oljetillgångar. Enligt en uppskattning har familjen Assad upp emot 13 miljarder kronor gömda i skatteparadis runt om i världen.

– Syriens alla naturresurser hade kunnat göra landet rikt, säger Muhammed. Men Assads stölder och att tre fjärdedelar av statens budget användes till militära utgifter har gjort oss fattiga. Och nu används militären för att döda landets egen befolkning – inte till att försvara folket.

Till skillnad från länder som Libyen och Tunisien har Syrien en stor andel religiösa och etniska minoriteter. I media har vissa s.k. ”experter” pekat på att revolutionen kan leda till att Syrien slits sönder av etniska konflikter. Detta speciellt som Assad- regimen historiskt baserat sin makt på den alawitiska minoriteten. Risken för detta är dock liten anser Muhammed:
-Vi har levt tillsammans i fred under decennier. Muslimer gifter sig med alawiter, araber med kurder. Dessutom är det syriska folket Syrisk regimmotståndare: ”Assad-familjen en maffia” medvetet om riskerna med etniska och religiösa motsättningar. Vi vet att det finns många fattiga alawiter som hatar Assad lika mycket som alla andra syrier.

TV-kanalen Al Jazeera rapporterar också om hur företrädare för etniska minoriteter givits förtur, och stora applåder, som talare vid oppositionella demonstrationer.

Oppositionen i Syrien enas just nu av målet att bli av med Assad. Men det finns en dragkamp mellan olika delar av oppositionen menar Muhammed:
– Den nationella rådet, som organiserats av kända exilsyrier i Turkiet, verkar arbeta för en sorts förhandlingslösning med Ryssland, Iran och grupper inom det syriska etablissemanget. Jag tror att de vill ersätta Assad med en kandidat från den gamla nomenklaturan som kan accepteras av Ryssland och Iran.
– Mot detta står den fria syriska armén och de som kämpar inne i Syrien. De vill avsätta Assad och ersätta honom med en ledare som har stöd av folket. Själv tror jag på frihetskämparna. Politikerna i det Nationella Rådet kan prata hur mycket de vill på TV men Syriens framtid kommer att bestämmas av folket i Syrien.

Muhammed uppträder under fingerat namn av oro för släktingar som fortfarande finns kvar i Syrien.

FAKTA: Alawiterna
Alawiterna är en religiös gruppering med rötter inom shiaislam. Religionen har också hämtat religiösa föreställningar från kristendomen. Flera av religionens viktigaste delar är hemliga för alla utom en liten invigd skara.

1 svar på ”Syrisk regimmotståndare: ”Assad-familjen en maffia””

Lämna en kommentar