Inrikes

IF Metalls avtal kunde varit bättre

Patrik Brännberg
Publicerad i
#50
Lästid 1 min

Fackförbundet IF Metall har undertecknat ett avtal som ger medlemmarna ett lönelyft på totalt 6,8 procent under tre år. Detta skiljer sig från de krav som samtliga LO-förbund enats om tidigare under året: ett-åriga avtal med en löneökning på 2,8 procent.

IF Metalls avtal innebär också att en del av löneökningarna används till förbättrade pensioner och till förlängd föräldraförsäkring. För grupper med löner under 25 000 kommer påslagen att räknas i kronor – vilket hos facket uppfattas som en låglönesatsning.
Reaktionerna på avtalet varierar. LO:s styrelse ställde sig bakom avtalet, men var inte enig. SEKO, Elektrikerna och Transport tyckte att löneökningen var för låg. DN:s ekonomiskribent Johan Schuck beskriver också reallöneökningarna som ”högst måttliga”.

Jan-Olov Carlsson, ordförande för metallklubben på Volvo Umeverken, är orolig för att den så kallade arbetstidskorridoren utökas från 30 till 40 minuter (VK 3/4). Detta är den tid som arbetsgivaren kan förlänga arbetsdagen, utan övertidsersättning.

Lämna en kommentar