Kultur

Realtidsstrategi på Östfronten

Davis Kaza
Publicerad i
#56
Lästid 3 min

DATORSPEL När hösten närmar sig och de regniga dagarna blir fler – vad är bättre än att spendera kvällar och helger framför datorn? Company of Heroes 2 är ett PC-spel som garanterar dig många timmar av digitalt krig och minimal kontakt med omvärlden.

Andra Världskriget. Östfronten. Sovjet-Ryssland mot Nazi-Tyskland. Kan upplägget bli bättre för ett strategispel? Troligen inte. Company of Heroes 2 (CoH 2) är uppföljaren till det mycket populära krigsspelet Company of Heroes från 2006. Originalet hade i mångt och mycket allt man kan önska sig inom denna spelgenre – förutom att det enbart utspelade sig på Västfronten. Men Company of Heroes 2 är alltså förlagt till Östfronten.

CoH 2 är ett strategispel där du kontrollerar olika grupper av soldater. Målet är att besegra fienden. I de vanligaste spellägena kämpar du för att ta över och försvara olika strategiska sektorer på kartan. Den som kontrollerar flest strategiska sektorer under längst tid vinner spelomgången. Till sitt förfogande har man allt ifrån vanliga fotsoldater och enklare trupptransportfordon till prickskyttar och pansarvagnar. Du kan t ex rekrytera T34-tanks och ”Stalinorglar” (raketartilleri) om du spelar som ryssarna. På den tyska sidan finns bl a arbetshästen Panzer IV och den tunga Tiger-tanken.

För att besegra fienden räcker det dock inte bara med att mata ut horder av dina bästa trupper och beordra dessa att springa (eller köra) allt vad de har för att ta kontroll över de strategiska sektorerna. För att lyckas måste man utnyttja sina soldater effektivt, kombinera olika vapenslag och rycka fram eller retirera vid rätt tillfälle. Resurserna är knappa. Och de 30 soldater som du just sände över ett stort och fint öppet fält kan råka springa rakt in i skottlinjen för ett maskingevärsnäste… Det kanske hade varit bättre att placera en granatkastare på någon säker plats för att kunna ”mjuka upp” maskingevärsnästet innan du skickar fram trupperna – längs båda sidorna av fältet (där det finns fler saker att ducka ned bakom när kulorna börjar vina). Eller varför inte skicka fram en pansarvagn med eldkastare? En bra idé! Tills det visar sig att fienden placerat ut en pansarvärnskanon i närheten av sitt maskingevärsnäste…

En stor nyhet i CoH 2 är vädersystemet som simulerar de hårda vinterförhållandena på Östfronten. Sikten försämras och soldater kan frysa ihjäl i återkommande snöstormar. Snödjupet påverkar enheternas möjligheter att ta sig fram i terrängen och den uppmärksamme kan följa fotspår i snön för att få fatt i en prickskytt. Snöstormarna innebär en välkommen tempoändring, då man måste tända lägereldar för att trupperna inte ska frysa ihjäl, och öppnar även för nya taktiska val. Sedan är det riktigt snyggt också, om grafikkortet klarar av det.

CoH 2 har tre olika spellägen. I ”kampanj-läget” får man följa en rysk soldats personliga erfarenheter från Andra Världskriget via en serie uppdrag. Just kampanj-läget är spelets svaga punkt. De olika uppdragen binds samman av ett antal bleka mellanscener, där soldaten uppenbarligen numera befinner sig i något arbetsläger i Sibirien och blir utfrågad av en NKVD-man. Uppdragen i sig är det inget fel på, vart och ett för sig. Men man får ingen direkt koppling eller känsla för karaktärerna som man fick i originalspelet.

Spelets höjdpunkt är flerspelarläget. Upp till fyra spelare kan spela tillsammans – antingen mot datorkontrollerade motspelare eller mot andra spelare runt om i världen. Till detta kommer även ett läge som kallas ”Theatre of War”, där man får utkämpa större slag runt om på Östfronten – både som tyskar och ryssar. I detta läge finns möjligheter att spela både ensam och med andra.

Bortser man från det bleka kampanj-läget är Company of Heroes 2 en värdig uppföljare till det närmast legendariska Company of Heroes. Spelet rekommenderas till alla fantaster av strategispel och Andra Världskriget. Du kommer inte att bli besviken.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar