Umeå

Umeå enades mot nazismen

Publicerad i
#57
Lästid 2 min

En av de största antirasistiska manifestationerna i Umeås historia ägde rum måndagen den 9 september, när 2-3 000 personer samlades för att visa sitt motstånd mot nazismen. Manifestationen var en omedelbar reaktion på Svenska Motståndsrörelsens torgmöte i Umeå lördagen innan (se nedan).

Manifestationen var parti- och organisationsobunden och organiserades genom Facebookgruppen ”Umebor mot nazism”. Initiativet togs under lördagseftermiddagen och redan på söndagsmorgonen hade 1100 personer ”tackat ja”, på Facebook, till att delta. På måndagskvällen hade antalet överskridit 3 500.

Vid 18-tiden på måndagskvällen var hela Rådhustorget – från Apberget till Rådhuset och från McDonalds till Åhléns – fyllt av människor. Umeå stod enat mot nazismen. Det kändes som att inget kunde stoppa varken umeborna eller manifestationen, fram till att ljudet av betongborren vid ett intilliggande bygge överraskade samtliga manifestationsdeltagare. Men efter ett par minuter beslutade byggnadsarbetarna att göra ett uppehåll från arbetet – och därmed jobba övertid – för att låta manifestationen genomföras.

Från den öppna talarstolen på Apberget talade åtta personer. Flera av talarna, däribland Fanny Eriksson och Jan Hägglund, beskrev hur de, i egenskap av politiskt- och föreningsaktiva, blivit hotade och förföljda av nazister. Flera talare påpekade nazisternas metoder av hot och våld.
– SMR testade oss och vi bestod testet – jag är stolt över att vara Umeåbo, sa Jan Hägglund från talarstolen.

Stämningen bland människorna under måndagskvällen präglades av en avsky över att nazister ett par dagar tidigare marscherade genom Umeå för första gången sedan andra världskriget. Men ilskan stod trots allt i skuggan av det mod som manifestationen ingav och känslan av att umeborna står enade mot nazismen.
– Raggarna vill inte ha er här, moppepojkarna från Ersboda vill inte ha er, ingen vill ha er här, sa konferencieren Patrik Brännberg i slutet av manifestationen – riktat mot nazisterna.
Det var också denna offensiva ”vi-tar-ingen-skit”-attityd som blev det bestående intrycket av måndagens manifestation.

Läs även:

Lämna en kommentar