Inrikes

Arbetslösheten hotar spräcka samhällskontraktet

Jan Hägglund
Publicerad i
#58
Lästid 1 min

I land efter land håller samhällskontraktet, mellan oss som betalar som arbetar, skatt och sköter oss, och de myndigheter som ska använda skatterna till att ge oss sjukvård, undervisning och ett tryggt liv, på att vittra sönder.

Men vad händer då myndigheterna, med politiskt valda regeringar i spetsen, inte uppfyller sin del av kontraktet. Då uppstår en spricka i samhällskroppen och denna spricka kommer att fyllas med något.

Det finns få saker som kan bryta (det oskrivna) samhällskontraktet så effektivt som arbetslösheten. Det är bara att titta på framväxten av högerpopulistiska partier, eller rent fascistiska (nazistiska) partier som Gyllene Gryning.

I Sverige ligger arbetslösheten kvar på en hög procent. Arbetslösheten, sedd som procent av arbetskraften, översteg 8 procent året 2009. I år beräknas arbetslösheten hamna på ca 8,2 procent. Det är först år 2017 som arbetslösheten i Sverige åter hamnar under 7 procent. Efter åtta år. Men detta är en osäker prognos. Och de siffror som vi talar om är för alla människor i alla åldrar. Men för ungdomarna är arbetslösheten mycket högre. Detsamma gäller för invandrarna.

I Sverige har samhällskontraktet varit sällsynt starkt. Och än har det inte brutits. Men arbetslösheten är ett skäl till att samhällskontraktet, även i Sverige, håller på att vittra ned.

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar