Kultur

Vi recenserar Polisens vedermödor – på Facebook

Davis Kaza
Publicerad i
#58
Lästid 2 min

En fjärdedel av Sveriges poliskår, drygt 5 000 personer, är medlemmar i en sluten Facebook-grupp. Där recenserar polisen sina kritiker. Tonen i inläggen påminner om näthatarna på forum som Flashback.

Facebookgruppen heter UMF, vilket står för ”underbetalda, missnöjda och förbannade”. Enligt Expressen, som avslöjade gruppen, startades UMF av ett antal poliser som ville diskutera fackliga frågor. So far, so good. Men som man kunde befara har gruppen med tiden urartat till att förstärka de mest negativa delarna av kårandan.

Kända personer som kritiserat polisen är en vanligt förekommande måltavla för grova hån och hatiska kommentarer i Facebookgruppen. Journalisten Elisabet Höglund kallas för ”jä..a skata”, ”mumie i clownperuk”, ”dement” och ”häxa” efter att ha kritiserat polisens agerande i samband med en dödsskjutning i Varberg. Advokaten Kerstin Koorti, som kritiserat Polisen för att de sköt ihjäl en 69-årig knivbeväpnad man i Husby, kommenteras med orden ”hon måste ha rökt på lite för mycket” och att hon ”inhalerat propan eller slagit skallen i en järnbalk”. Vidare önskar en av poliserna att hon själv skulle utsättas för en situation där hon tas som gisslan av en knivman.

Andra som utsatts för hån och hat är kriminologen Leif GW Persson, ledarskribenten Annika Franchell och riksdagsledamoten Mats Pertoft (MP). Även högt uppsatta polischefer som Carin Götblad och Bengt Svenson får en släng av sleven. Poliser som är med i gruppen och kritiserar tonen i inläggen blir kallade ”idiot” eller ignorerade.

Denna typ av osunda attityder har alltid funnits inom vissa delar av Polisen och når då och då ut i media. Ett exempel är då Polisen i Malmö kallade invandrarungdomar för ”blattajävlar” och ”apajävlar” i samband med ett upplopp i stadsdelen Rosengård 2009. Kommentarer likt de som förekommer i Facebookgruppen fälls troligen då och då i fikarummen på polisstationer runt om i landet. Men när det handlar om en Facebookgrupp där en fjärdedel av landets poliser är medlemmar så rör det sig inte längre om fikarumskommentarer. När 5 000 poliser i hela landet samlats på detta sätt har det skett en kvalitativ förändring där denna typ av attityder sprids i organiserad form. Personer som kanske hade ignorerats, eller fått mothugg, i diskussionerna kring fikabordet får istället bekräftelse och hetsar på varandra via Facebookgruppen. Detta riskerar att leda till en brutalisering av hela poliskåren. Det är en demokratisk uppgift att sätta stopp för denna utveckling.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar