”Nej till EU = rösta blankt” står det på framsidan av denna tidning. Vi hyser två förhoppningar. Vår första förhoppning är att du gör som vi, och röstar Nej till EU. I våra ögon finns det bara ett sätt att rösta Nej till EU – och det är genom att rösta blankt. Vår andra förhoppning är att din blankröst utgör det första steget i ditt engagemang till försvar för våra gemensamma, men hotade, rättigheter.
För våra gemensamma rättigheter hotas. Vår rätt till ett anständigt jobb hotas; vår rätt till trygghetssystem då vi blir sjuka, arbetslösa och pensionerade hotas; vår rätt till skola, sjukvård, barn- och äldreomsorg hotas. Därför hoppas vi att din blankröst utgör en startpunkt för den kamp vi måste föra tillsammans mot bemanningsföretag och låglönekonkurrens, mot kapitalflykt och avindustrialisering samt mot vår tids verkliga gissel – arbetslösheten. Vi vill att din blankröst ska innebära startpunkten för vårt gemensamma arbete, inte slutpunkten.
Skillnaden mellan Arbetarpartiets ”Nej till EU” och andra som under åren fört fram samma paroll kan vara mycket stor. För många betyder parollen Nej till EU både startpunkten och slutpunkten i det politiska arbetet. Många tror att bara Sverige håller sig utanför EU, då håller sig problemen utanför Sverige. Men detta är fel. Det var fel för 25 år sedan, och det är ännu mer fel idag.
Det är inget fel på parollen Nej till EU – om parollen tas som startskottet för en bred kampanj som går ut på att banker och andra kreditföretag ska styras demokratiskt; eller att alla i Sverige ska arbeta på lika villkor och att bemanningsföretag ska hindras utnyttja utrikes födda som slavarbetskraft och samtidigt göra byggnads- och transportarbetare arbetslösa. Det är inget fel på parollen Nej till EU – under förutsättning att parollen ingår i ett bredare politiskt sammanhang. Men ensam kan parollen göra skada. Stor skada.
Sverige ut ur EU – men vad gör vi till dess?
Det finns dock ingen garanti för att en majoritet av svenskarna vill lämna EU. Och vi kan inte vänta med att ta tag i omedelbara problem som låglönekonkurrens och avindustrialisering. Dessa problem måste angripas här och nu. Vi ska arbeta hårt för att parollen ”Nej till EU” ska få ett brett stöd. Men vad hjälper det om Sverige lämnar EU ifall Reinfeldt ändå blir kvar som regeringschef? Hur vi än ser på saken måste ”Sverige ut ur EU” ingå i ett bredare sammanhang.
Ett fult sätt att göra detta på skedde under Gudrun Schymans tid som partiledare i V. Hon hjälpte Göran Persson att skära ned med 114 miljarder inom skola, vård och omsorg. Samtidigt drev Jonas Sjöstedt parollen ”Sverige ut ur EU” för att ge V en radikal framtoning. Schyman och Sjöstedt samarbetade på ett sällsynt fult sätt för att dölja partiets verkliga roll som hjälpreda åt Göran Persson. Med detta vill vi säga att parollen ”Sverige ut ur EU” aldrig har varit en vänsterståndpunkt – i sig själv. Och idag gäller detta mer än någonsin.
Rädda ”Nej till EU”-parollen från SD
I Storbritannien finns ett högerpopulistiskt parti som heter UKIP. UKIP kräver en folkomröstning för att landet ska lämna EU! I Sverige har samtidigt både V och MP i praktiken slutat driva kravet på EU-utträde. De mest militanta EU-motståndarna finns idag i högerextrema eller öppet nazistiska kretsar. Exempel: Sannfinländarna och Dansk Folkeparti, Jobbik i Ungern och Gyllene Gryning i Grekland. EU-motståndet är inte längre ett vänsterprojekt. Bakom parollen ”Sverige ut ur EU” kan både extrema nationalister och nazister dölja sig. Det duger därför inte längre med att bara kräva ”Sverige ut ur EU”. Kravet måste kombineras med andra paroller. Annars går det inte att avgöra om de som för fram parollen Sverige ut ur EU är socialister – eller nazister! I Sverige ska Arbetarpartiet göra det vi kan för att hindra SD från att ta över parollen Nej till EU. Och vi behöver din hjälp – även med detta.
Kommentarer är stängda.