Under andra helgen i juni genomförde Arbetarpartiet och Socialistisk Ungdom sitt femte sommarläger, som vanligt på Norrmjölegården strax utanför Umeå. Stommen i lägret utgjordes av ett antal politiska teman. Mellan de olika politiska diskussionerna fanns tid för sociala aktiviteter som fotboll, badminton, kortspel och knivkastning.
Lägret inleddes med ett tema som berörde islamism och fascism utifrån deras skillnader och likheter. Under detta tema presenterades ett första utkast till ett sekulärt program som bland annat tar avstånd från religiösa skolor, månggifte, sharialagar/-domstolar och barnäktenskap.
Under två pass – ett på lördag och ett på söndag – genomfördes fyra parallella teman. Ett av dessa teman behandlade kampen för anständiga villkor inom vård och omsorg i Umeå. Kommunens nya modell för heltidstjänst innebar försämrade arbetsvillkor för personalen, vilket ledde till protester som slutligen fick kommunen att backa från sina förslag.
Ett annat tema berörde Rockens roll i ungdomens frigörelseprocess under 1950- och 1960-talen. Rocken spelade stor roll i övergången från barndom till tonåren. Musiken spelade stor roll i en samhällsomvandling där folk inte längre gick direkt från barn till yrkesliv, utan en ”ungdomsperiod” växte fram. Rocken blev också starten på en protestvåg som tog politiska uttryck under 1960-talets senare år.
Helgens avslutande tema handlade om Umeå kommuns framtidsutsikter de kommande tio åren. Kommunens utgifter ökar snabbare än intäkterna – något kommunledningen till stora delar vägrar att se, eller i varje fall vägrar ta tag i. Som exempel kommer det att bli över 3 000 fler barn i grundskolan under denna tidsperiod, men det har inte lagts just några pengar till att bygga nya skolor. Istället har mycket stora summor lagts på olika skrytprojekt, som exempelvis en färja till Vasa för 1,9 miljarder.
En av lägrets höjdpunkter var under lördagskvällen, då ett dussintal romer bosatta i Umeå – som vi bjudit in – anslöt till lägret för att spela fotboll. Vi delade upp oss i blandade lag och spelade ett par tuffa matcher. Spelet höll en relativt hög nivå och det kändes som att folk gick för fullt och inte höll tillbaka. Förhoppningsvis kan dessa matcher bli någonting återkommande i Umeå även framöver, och inte någon engångsföreteelse bara för lägret.
Till sist måste jag nämna maten, som var fantastisk precis som tidigare år. Jag hoppas kunna vara med igen på nästa läger – och att även du som läser ska delta!
Vad tyckte du var mest givande med lägret?
Marika Atlegrim, Umeå:
– Det inledande temat var min största behållning. Även grillningen på lördagkvällen var kul.
Kjell Berglund, Sundsvall:
– Frenesin i fotbollsmatcherna var trevlig att bevittna. Jag fick även mer kött på benen av lägrets föredragspunkt om islamismen.
Andreas Bengtsson, Robertsfors:
– Att få fylla på med politik, så att det vardagliga fackliga arbetet går bättre. Att träffa romerna var också en höjdpunkt, de var så entusiastiska och öppna.