Inrikes

Fri handel inom EU leder till sämre djurhållning

Anna-Sara Wännman
Publicerad i
#103
Lästid 3 min

Sedan Sverige gick med i EU har djurhållningsstandarden sjunkit till följd av den hårdare konkurrensen. Många svenska bönder har ställts inför valet att antingen försämra djurhållningen – eller lägga ned.

Jag vaknar vid fem på morgonen, cyklar till stan för att ta morgontåget till Vännäs. ”Godmorgon tjejer” ropar jag in i ladugården, väl framme vid jordbruket i Vännäs. Det muas förtjust till svar. Sextio kor och kvigor ska mjölkas inom tre timmar. Alla korna med sina personligheter gör avtryck i mig, men det finns en ko som särskilt utmärker sig hos mig. Det är en äldre ko, med en svår sjukdom i klövarna som därför har svårt att gå. Jag hjälper henne så gott jag kan till mjölkbåset och försöker att inte titta på hennes sjuka klövar. Det enda rätta hade varit att avliva henne för länge sedan, men mjölkbonden har inte råd. Kan hon fortfarande producera mjölk, så får hon fortsätta lida. Annars skulle gården gå under, som så många andra redan gjort.

I och med att Sverige gick med i EU fick svenska jordbruk hård konkurrens. EU kräver fri handel över gränserna utan att ha gemensamma regler för jordbruken. Exempelvis kan danska jordbruk producera billigare kött på bekostnad av djurhållningen. Svenska jordbruk har högre standard på djurhållningen och därför kostar produktionen mer. När det danska köttet sedan sätts på samma marknad som det svenska är det självklart att det blir hård konkurrens för de svenska jordbruken. Bland svenska bönder finns en längtan och strävan efter bra djurhållning och det är något vi är stolta över. Det är inget som vi tänker ge upp på i striden med utländskt kött och mjölk. Men kraven som EU:s öppna handelsgränser ställer på svenska jordbruk tvingar oss till sämre djurhållning. De som inte har hjärta att låta den sjuka kon lida tvingas lägga ner sina jordbruk. Vi som är kvar blundar så gott det går, även fast det svider.

En marknad utan gränser är positivt på många sätt – men inget ska få gå ut över den djurhållningsstandard som Sverige byggt upp och nu håller på att tappa. Jag är för internationella samarbeten – men jag är emot djurplågeri. Och jag är för ett Sverige med hälsosamma jordbruk.

Faktaruta

Tabeller mjölkföretag och kor per bonde

■ Den 1 januari 1995 blev Sverige  medlem i EU.
■ ”De fyra friheterna” i EU innefattar fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital. Dessa utgör basen för den gemensamma marknaden mellan medlemsstaterna i EU.
■ Idag finns mindre än var fjärde gård kvar jämfört med 1995.
■ Andelen små bondgårdar (med 10-24 kor) har minskat från 40 % till 13 % på 20 år. Samtidigt har andelen gårdar med 100 kor eller fler ökat från 1 % till 24 %.

 

Lämna en kommentar