Hemtjänsten har rustats ned mycket de senaste femton åren och är ett helt annat jobb idag än tidigare. Personalen utsätts för verkligen höga krav, som ibland kan tyckas orimliga. De ska hinna med mycket på kort tid i såväl snöstorm och spöregn som varma soliga dagar. De använder sig oftast av cykel för att ta sig mellan brukarna, men det finns någon enstaka elcykel. Personalen får kämpa för att behålla antal bilar för att dagarna ska fungera.
NyA har intervjuat Tina Bylund, 33 år, som arbetat som undersköterska inom hemtjänsten i 14 år om hur hon ser på yrket idag.
Man läser i tidningen mycket om hemtjänsten. Hur ser du på att hemtjänsten har fått en så dålig klang?
– Jag förstår att det har en dålig klang. Det finns säkert mycket fördomar om detta jobb också. Vilket är orättvist!
– Där jag jobbar finns krav på att vara undersköterska. Vi får ge sondmat, ge medicin, diabetessprutor, m.m samt ta hand om vardagliga bestyr. Men vi får inte göra såromläggning och dela i dosett – vilket sänker statusen.
Det finns ingen restid schemalagd mellan brukarna. Hur gör du för att klara av dagen gentemot brukarna?
– När det är full styrka bland brukarna tar vi av vår egen tid, t.ex. lunchen, och jobbar över. Det finns ingen tid över för oförutsedda händelser.
Jag har själv jobbat inom hemtjänsten och fick göra en del sjukvårdande uppgifter blandat med det vardagliga bestyren. Vad tycker du om detta?
– På ett sätt är det bra. Man måste verkligen ställa om som person när arbetsuppgifterna skiftar så. Vi skulle vilja göra mer av exempelvis såromläggningar eftersom vi är undersköterskor.
– En egen städpatrull skulle vara bra så att det blir samma personer som städar. Det blir en trygghet för brukaren.
Hur känns det nu när heltidsmodellen är införd? Det är ju andra försöket.
– Det känns okej. Det känns på ett sätt viktigt att ha den rätten som det innebär. Det mest negativa är planeringen av vårt schema. Det är mycket jobbigt.
Vad tycker du att schemat fastställs tio dagar före?
– Värdelöst! Det går inte att planera.
Vad tycker du om fyraveckors-schemat? Bordet det förlängas till 6-8 veckor för bättre framförhållning?
– Det känns som om vi lägger schema hela tiden. Vi lägger det, men schemastödet lägger en sista hand på schemat. Det blir svårt att planera saker när schemat görs om hela tiden.
Hur ser du på framtiden för hemtjänsten?
– Jag vet inte… Men vi håller på att hamna under privata bolag. Varför får inte vård och omsorg kosta?
Trivs du?
– Inte ur hjärtat. Jag trivs med mina kollegor men jag trivs inte med yrket.