Kultur

”Saga Norén Länskrim Malmö”

Foto: Pressbild
Tomas Westerström
Publicerad i
#118-119
Lästid 4 min

Den svensk-danska deckarserien Bron, som hade premiär 2011 och vars sista avsnitt sändes i februari, har tagit världen med storm. Efter att ha plöjt igenom alla 38 avsnitt på mindre än en månad så måste jag anstränga mig för att inte instinktivt svara ”SagaNorénLänskrimMalmö”, likt seriens huvudperson, när jag svarar i telefonen.

Deckare. Bara ordet får min sömnreflex att triggas igång. Därför var jag länge tveksam till att ge mig i kast med en deckarserie. Men utifrån vad folk har sagt om Bron så skulle den tydligen inte vara som andra deckarserier. Det sades att den hade något utöver det vanliga, i form av huvudpersonen Saga Norén, utredare på Länskrim i Malmö. Efter bara ett par avsnitt var jag fast.

Saga Norén är utan tvekan något utöver det vanliga. Hon har nämligen väldigt svårt för att förstå sociala situationer, oskrivna regler och ironi. Att småprata, visa känslor och att använda små vita vardagslögner är inte heller något hon sysslar med. Man skulle kunna beskriva henne som extremt fyrkantig. Hon säger precis vad hon tycker och tänker, utan filter och utan en tanke på konsekvenserna. Inte på grund av elakhet, utan helt enkelt för att hon inte förstår hur eller ens varför hon skulle göra på något annat sätt.

Detta leder till en hel del komiska, och tragikomiska, situationer. Till exempel när hon ska förhöra någon som nyss förlorat sin bättre hälft i ett bestialiskt mord. Eller när hon går på krogen för att ragga upp lite nattligt sällskap. När något går snett i det sociala samspelet med andra så förstår hon i efterhand att det gick snett, men hon förstår inte riktigt varför det gick snett och får ett eftertänksamt och lite olyckligt ansiktsuttryck. Bristen på sociala färdigheter vägs dock upp av hennes intelligens och höga kompetens inom brottsutredningsområdet.

Saga Norén spelas av Sofia Helin, som vunnit ett flertal välförtjänta priser för sina skådespelarinsatser i serien, bland annat priset för ”Årets kvinnliga skådespelare i en tv-produktion” på Kristallengalan 2014. Något som också gör serien fascinerande är hur Saga Norén utvecklas med seriens gång. Allteftersom serien går så blir det alltmer tydligt att det under den robotliknande ytan finns ett rikt känsloregister – och en traumatisk uppväxt som ständigt spökar.

Det blir mycket om karaktären Saga Norén här, men det beror på att det är hon som är själva stöttepelaren och den största behållningen i serien. Serien utspelar sig på båda sidorna av Öresundsbron och har både svenska och danska skådespelare i ensemblen. Under de första två säsongerna heter Sagas danska kollega Martin Rohde, som spelas av Kim Bodnia som bland annat hade en av huvudrollerna i den danska filmsuccén Pusher från 1996. Kim Bodina vann Danmarks Filmakademis pris för årets manliga huvudroll i tv-serie 2014 för rollen som Martin Rodhe. I de sista två säsongerna har Saga en ny kollega från den danska polisen, Henrik Sabroe, som spelas av Thure Lindhardt. Även Martin Rohde och Henrik Sabroe är intressanta karaktärer, tyngda av sina egna tragedier.

Storyn i var och en av de fyra säsongerna börjar med ett eller flera mord, sen spinner de vidare i ganska invecklade händelseförlopp. Med fler mord. Det är en hel massa mord helt enkelt, inte sällan av det makabra slaget. De lyckas även väva in olika aktuella samhällsfrågor i handlingen, som exempelvis flyktingpolitiken, men utan att för den delen försöka skriva tittaren på näsan. Skurkarna är på det stora hela taget lömska och sluga, men Saga Norén med kolleger är ännu slugare.

Serien håller en mycket hög kvalité och har med rätta blivit en internationell succé. Den har sänts i inte mindre än 180 länder och vunnit en rad internationella priser: Prix Europa för bästa tv-serie 2012 och priset för bästa kriminaldrama vid kanadensiska Banff Rockie Award 2014. För att nämna några. Under Kristallengalan 2014 och 2016 vann den i kategorin ”Årets TV-drama”. Som grädde på moset har den även varit förlaga till två andra serier. Dels amerikanska ”The Bridge” som utspelar sig vid gränsen mellan USA och Mexiko, dels den fransk-brittiska serien ”The tunnel” där det första liket hittas i kanaltunneln mellan Storbritannien och Frankrike.

Serien har med andra ord gjort ett stort avtryck och är en av de bästa skandinaviska tv-produktionerna på väldigt länge. Tyvärr går den inte längre att se på Svt Play. Men jag rekommenderar starkt alla att skaffa sig dvd-boxen med alla fyra säsongerna som finns till försäljning från den 26 mars. Även om du vanligtvis inte gillar deckarserier!

Lämna en kommentar