Lokalt och insändare

BUP klarar inte vårdgarantin

Barn- och Ungdomspsykiatrin lever bara upp till vårdgarantin i tre av 21 regioner (landsting). Foto: Eduard Militaru / Unsplash.com
Anton Hultdin
Publicerad i
#139
Lästid 2 min

Barn- och ungdomspsykiatrin har svårt att leva upp till vårdgarantin. Detta enligt en granskning av Dagens Samhälle (42 / 2019). Av landets 21 regioner var det 2018 enbart tre som kunde erbjuda mer än 90 procent av de som sökt vård en första bedömning inom 30 dagar. Skillnaderna är stora över landet. Sämst var Västerbotten med endast 29 procent. Bäst var Gotland, Skåne och Stockholm som alltså alla klarade över 90 procent.

Varför man inte hinner med sägs till stor del bero på ett ökat antal som söker vård. Mellan åren 2016 och 2018 ökade antalet med 24 procent. Det finns idag ca 15 000 barn inom BUP och ytterligare 5 000 inom ”första linjen” (de verksamheter som tar emot barn och unga som visar tidiga tecken på att må psykiskt dåligt).

Ing-Marie Wieselgren, psykiater och nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), säger till Dagens Samhälle att orsakerna till ökningen är komplicerade. Att det beror på en kombination av hur barnkullarna ser ut, att det är mindre laddat att söka psykiatrisk vård idag, samt att den psykiska ohälsan ökat bland barn och unga, säger hon.

Orsaken till att väntetiderna ser så olika ut i landet beror oftast på brist på personal, säger Ing-Marie Wieselgren till Dagens Samhälle. Hon menar att det är svårt att hitta rätt kompetens när tidigare personal slutat.

Vi kan även lägga till nedskärningarnas roll. Sjukvården har drabbats av nedskärningar under åratal. I vissa regioner har dessa tagits ut till större del på Barn- och Ungdomspsykiatrin än i andra regioner.

Fakta vårdgarantin

Målet inom barn- och ungdomspsykiatrin är att en första bedömning ska ske inom 30 dagar. Samt att efter första bedömningen ska väntetiden vara maximalt 30 dagar innan fördjupad utredning eller behandling påbörjas.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.