Internationellt

250 miljoner strejkade i protest mot den indiska regeringens politik

Foto: AICCTU
Göran Sandberg
Publicerad i
#140
Lästid 2 min

Den 8 januari 2020 gick ett tiotal fackförbund runt om i Indien ut i en dygnslång strejk. Uppskattningsvis ska närmare ofattbara 250 miljoner personer ha deltagit i strejkerna. Orsaken till strejkerna står att finna i att den indiska regeringen vill privatisera flera statliga bolag. Bland dessa finns oljebolaget BPCL och flygbolaget Air India samt den statsägda banksektorn.

Premiärministern Narendra Modi, som även är ledare för det hindunationalistiska partiet BJP (Bharatiya Janata Party), har nyligen genomfört arbetsmarknadsreformer som försämrat villkoren för miljontals människor. Det handlar om att tvingas arbeta utan anställningsavtal eller utan ersättning vid arbetslöshet, samtidigt som det sociala skyddsnätet har allvarliga brister. Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD uppger att den indiska arbetsmarknadslagstiftningen är mycket komplicerad, vilket får till följd att många företag är mycket försiktiga vid nyanställningar.

Runt huvudstaden New Delhi har uppslutningen vid strejkerna varit total, vilket drabbat stora företagsjättar som Volvo, Coca-Cola och Toyota. Strejkerna är sannolikt de största någonsin i världshistorien. Många sektorer i samhället har påverkats och protestmarscher har genomförts runt om i landet. Vägar har blockerats och på många platser runt om i landet har järnvägstrafiken ställts in på grund av de omfattande strejkerna. Strejkerna stöds även av lantbrukarna och ett 60-tal studentorganisationer. Världsfacket ITUC:s generalsekreterare Sharan Burrow deltog vid en stor demonstration i Gurgaon utanför New Delhi.

De fackliga organisationerna har presenterat en lista med tolv punkter där man bl.a. kräver höjda minimilöner och stopp för privatiseringar. Dessutom vill man ha garanterade pensioner och att regeringen ska konsultera facken i god tid innan några arbetsmarknadsreformer genomförs. De fackliga organisationerna menar att den politik som förs av regeringen är en politik för de välbeställda och företagare.

Trots att Modi och hans hindunationalistiska högerparti BJP vann en överväldigande valseger i valet i maj 2019 möts de nu av vad som kanske är världshistoriens största strejker. Detta, kombinerat med en tydlig ekonomisk nedgång samt de högsta arbetslöshetssiffrorna på 45 år, gör att BJP har skäl att känna sig nervösa för den situation som nu råder i landet.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.