Ledare | Inrikes

Svensk industri avgörande i kampen mot coronaviruset

Foto: Banej / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Davis Kaza
Publicerad i
#143
Lästid 2 min

Sedan mitten av mars har det kommit rapporter om bristen på skyddsutrustning inom sjukvården runt om i Sverige. I ett inslag i TV4 den 18 mars sa Socialstyrelsens krisberedskapschef att ”…vi har ingen uthållighet i materialförsörjningen alls…”. Den 25 mars gick Vårdförbundet i Stockholm ut med att de kunde tvingas genomföra ett skyddsstopp på grund av materielbristen. Akutsjukvården i Piteå har bett allmänheten om hjälp att få tag i andningsskydd via sin facebooksida…

Samtidigt har Sverige en rejäl kapacitet för att kunna producera mycket av den skyddsutrustning som det nu råder brist på via den inhemska industrin. Företaget ACE Protection i Svenljunga producerar, varje vecka, 250 000 av den typ av mer avancerade andningsmasker som används inom sjukvården. Andra svenska företag inom plastindustrin arbetar för att få fram skyddskläder. Tillverkningen av respiratorer hos Getinge förstärks just nu av produktions- och logistiskpersonal från Scania.

Den 19 mars meddelade socialminister Lena Hallengren att Socialstyrelsen skrivit ett avtal om att få 200-300 000 andningsmasker från Svenljunga levererade varje månad. Leveranserna ska komma igång så snart som möjligt. Regeringen har också meddelat att de säkrat leveranser av 200 respiratorer från Getinge (27 mars). Men innan leveranserna börjar nå ut till de olika regionerna riskerar en akut brist att uppstå på många vårdavdelningar. På vissa håll har man nu sänkt hygienkraven istället för att åtgärda bristen på material.

Med en högre krismedvetenhet hos ansvariga politiker och myndigheter hade läget sett bättre ut idag. Sveriges Radio P4 Sjuhärad rapporterade redan den 22 januari om att produktionen av andningsmasker gick på högtryck hos ACE Protection i Svenljunga. Men produktionen gick till andra europeiska länder och Kina – som gjort sina beställningar tidigare.

WHO meddelade att coronaviruset utgjorde ett ”internationellt hot mot människors hälsa” den 30 januari. Dagen efter bekräftades det första fallet i Sverige. Men det dröjde alltså nästan två månader ytterligare, till den 19 mars, innan socialministern kunde meddela att avtal skrivit om att få andningsmasker levererade.

Bristen på utrustning beror på åratal av nedskärningar samt avveckling av beredskapslagren, bl a av läkemedel. Resultatet har blivit att sjukvården och landet i övrigt har en dålig beredskap för denna typ av extrema situationer. Det gäller även läkemedel. Dessutom har regeringens brist på krismedvetenhet och beslutsångest förvärrat läget. Detta gäller inte bara andningsmasker utan även exempelvis skyddsrockar, plastvisir och respiratorer.

Svensk industri har kunnande, vilja och kapacitet att spela en viktig roll i kampen mot coronaviruset. Men det krävs att regeringen visar ledarskap samt mobiliserar och samordnar de resurser som finns inom landet – både vad gäller material och kunskap.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar