Internationellt

Cyniska läkemedelsföretag gör miljardvinster på coronapandemin

Foto: Jason W. Edwards / US Army
Patrik Brännberg
Publicerad i
#149
Lästid 3 min

Det amerikanska läkemedelsföretaget Gilead Sciences tillverkar det antivirala medlet Remdesivir som har visat sig kunna påskynda tillfrisknandet hos personer som smittats av coronaviruset. Men på grund av det hutlöst höga pris som företaget tar för medicinen är det osäkert vilka patienter som i slutänden kommer att kunna få tillgång till medicinen.

Gilead Sciences tar hela 21 800 kr för en fem dagars kur med medicinen. Samtidigt ligger produktionskostnaden för samma kur på endast 43 kronor! Bolaget uppskattar att man vid årets slut kommer att ha levererat två miljoner kurer. Det handlar alltså om miljardbelopp i överskott för det privata bolaget – och enorma kostnader för skattebetalare runt om i världen.

Gilead hävdar att bolaget har gjort stora investeringar i framtagandet av Remdesivir och därför måste ta ut ett högt pris för att få tillbaka de investerade pengarna. Men sanningen är att det är de amerikanska skattebetalarna som stått för en stor del av läkemedlets utveckling! Företaget hade nämligen skickat ett tusental ämnen som ansågs obrukbara till två olika statliga laboratorier. De statliga laboratorierna gjorde sedan ett omfattande arbete och upptäckte att ett av ämnena hade en effekt på Ebolaviruset.

Företaget tog då tillbaka initiativet och förfinade ämnet i sina egna laboratorier. Men sedan var det dags för skattebetalarna att ställa upp igen. Remdesivir, som det nu kallades, testades på apor i statliga testanläggningar. Det testades ”i fält”, finansierat av staten, vid ett utbrott av Ebola i Kongo. Och när det visade sig att Remdesivir inte var så effektivt mot Ebola genomförde statligt finansierade laboratorier tester för att avgöra om medicinen var effektiv mot coronavirus som SARS och MERS. Den amerikanska staten finansierade dessutom en snabbstudie av medicinens verkan mot det nya coronaviruset under våren 2020.

Skattebetalarna och statligt finansierade forskare har alltså bidragit i nästan varje steg till framtagandet av Remdesivir: från de första idéerna och provrören på olika laboratorier till stora kliniska tester som omfattat tusentals patienter. Vinsterna från försäljningen av läkemedlet kommer däremot, oavkortat, tillfalla läkemedelsbolaget Gileads ägare!

Detta är inget nytt för Gilead Sciences. Företaget är ökänt för sina oanständiga priser på läkemedel. När Gilead utvecklade ett läkemedel mot hepatit C år 2013 fastställde företaget priset till ca 840 000 kronor för en tolv veckors kur. Detta ledde till att Gilead blev föremål för en utredning ledd av den amerikanska senaten. I utredningen framkom att bolagets höga priser inneburit att patienter som annars hade kunnat botas av läkemedlet nu fick vänta tills de blev svårt sjuka innan de fick behandling. Utredningen visade också att investeringskostnaderna för att ta fram medicinen låg långt under det slutgiltiga försäljningspriset.

Corona-krisen har hittills klarats av på grund av målmedvetet arbete från sjukvårds- och annan personal runt om i världen. Offentligt har regeringar i alla länder vädjat om, och till och med beordrat, uppoffringar. Men detta verkar detta inte gälla alla. Cyniska och giriga läkemedelsföretag som Gilead Sciences har fritt kunnat göra hänsynslösa vinster på en pandemi som hotar både människors liv och försörjning. Tiden är mer än mogen för att starta en diskussion om att överföra läkemedelsbolagen i samhällets ägo.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.