Internationellt

Presidentvalet förvandlas till en mardröm?

Trump försöker använda sina 73 miljoner väljare för att ta USA som gisslan

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
Jan Hägglund
Publicerad i
#152
Lästid 6 min

Joe Biden, det borgerliga Washington-etablissemangets kandidat, har segrat i presidentvalet. Efter alla olika turer kommer Biden sannolikt att erhålla 306 elektorsröster mot Donald Trumps 232.

Själva utgången av valet kommer inte att utgöra det verkliga problemet. De juridiska tricks som den alltmer verklighetsfrämmande Trump, och hans innersta krets, försöker sig på kommer inte heller att lyckas förändra något. Den 14 december kommer elektorerna att rösta fram USA:s nye president. Den 6 januari samlas kongressens båda kamrar, senaten och representanthuset, för att formellt räkna elektorsrösterna och tillkännage att det demokratiska partiets Joe Biden blir USA:s 46:e president. Den 20 januari nästa år svärs den nye presidenten och vicepresident Kamala Harris in. That’s it.

Mardrömmen finns istället att söka på annat håll. Denna mardröm är ytterst reell och kommer inte att försvinna den 20 januari. Mardrömmen består av att hela 72,2 miljoner väljare har lagt sin röst på Trump, vilket utgör 93,6 procent av det antal som har lagt sin röst på etablissemangets kandidater Biden och Harris (siffrorna gäller för de hittills räknade rösterna).

I absoluta tal har Trump fått den näst högsta röstsiffran i USA:s historia. De 72,2 miljoner amerikaner som röstat på Trump kommer dessutom att öka ytterligare innan alla röster är räknade. Han har redan fått nästan tio miljoner fler röster än vad han själv fick i presidentvalet för fyra år sedan (63 miljoner). Och fler röstade på Trump i år än på Obama i dennes bästa val 2008. Den ende som fått fler röster i absoluta tal är alltså Joe Biden.

USA som gisslan

Mardrömmen består i att Donald Trump och hans trognaste, med detta väldiga väljarstöd i ryggen, nu anklagar det demokratiska partiet för ett valfusk så omfattande och organiserat att Trump berövades valsegern. Detta blir tydligt genom att Trump bland annat sa ”they can try to steal the election from us” (L A Times) i sitt tal från Vita Huset i torsdags. Sedan verkar det ännu inte spela någon större roll att Trumpgänget saknar bevis. Angreppen sker så ofta och så aggressivt att budskapet från Trump till sina väljare blir att han och dom i praktiken har förlorat presidentmakten genom en statskupp (även om inte ordet statskupp används).

Trump har all rätt i världen att begära att rösterna ska räknas om i de delstater där valresultatet blir väldigt jämt. Faktum är att i vissa delstater räknas rösterna om, automatiskt, ifall skillnaden mellan de två kandidaterna blir mindre än 0,5 procent. Georgia har inte denna bestämmelse. Men myndigheterna där har redan beslutat att räkna om rösterna i alla fall. Detta för att det inte ska råda något tvivel om valutgångens legitimitet i denna delstat. Trump har däremot inte rätten, moraliskt sett, att föra fram anklagelser om ett utbrett valfusk – utan bevis. Mardrömmen består i att Trump och hans trogna nu piskar upp en redan spänd stämning så att den blir ännu värre. De tar på sig ett enormt ansvar när det gäller risken för att öppet våld ska bryta ut. Detta är självklart Trump och hans trognaste medvetna om. Agerandet från deras sida innebär att de försöker ta USA som gisslan.

Trump och Nixon

Det verkar som om Trump befinner sig i ett tillstånd av mental upplösning. Han verkar helt enkelt inte klara av att förlora det enskilt viktigaste politiska ämbetet i världen. I vissa avseenden påminner Trumps agerande om den mentala upplösning som Richard Nixon rapporteras ha befunnit sig i strax före sin avgång 1974. Det finns naturligtvis även skillnader mellan Trump idag och Nixon 1974. Nixon tvingades avgå på grund av sin inblandning i Watergateaffären samt då det avslöjades att han hade gått bakom ryggen på Kongressen genom att i hemlighet utvidga kriget i Vietnam till att även omfatta Kambodja.

Men likheterna är tillräckligt stora. Det är sunt att vara orolig när en amerikansk president, i nederlagets stund, uttrycker sig på det sätt som Trump gör. Detta utan att presentera många, konkreta och övertygande bevis.

Trumps väljare ska inte idiotförklaras

De väljare som lagt sin röst på Trump ska inte blandas samman med Trump själv.De som röstat på honom 2016 och i år är inte alls någon ”Basket of deplorables”. Detta skandalösa och föraktfulla uttalande om Trumps väljare fälldes av det demokratiska partiets presidentkandidat Hillary Clinton under valrörelsen för fyra år sedan. Med detta menade Clinton att ”hälften” av Trumps väljare var ”rasistiska, sexistiska, homofoba, främlingsfientliga”. Det enda Clinton säger sig ångra i sitt föraktfulla uttalande är att hon använde ordet ”hälften”. Men vi vet ju hur många som röstade på Trump. Han fick nästan 63 miljoner väljare 2016 och kommer att få nästan tio miljoner fler i årets presidentval!

Smutskastning och föraktfulla uttalanden är alltså inte unikt för Donald Trump och hans närmaste. Hillary Clintons uttalande för fyra år sedan förolämpade alla som röstade på Trump samt deras familjer. Detta uttalande är inte glömt liksom många andra och liknande uttalanden från det politisk-byråkratisk-mediala Washington-etablissemang vars kandidat Hillary Clinton var 2016.

Men det framstår i allt fler ögon, även hos republikaner och hos Trumps fru Melania, som om han inte klarar av detta nederlag.Trumps nederlag i detta presidentval framstår som det mest ovärdiga slutet på ett presidentskap sedan Nixon tvingades att avgå för 46 år sedan.

Men att vägra att stämma in i kören som vill idiotförklara de som röstar på Donald Trump är naturligtvis inte detsamma som att försvara Donald Trump och hans politik. I den onyanserade debatt som har förts, och som förs, verkar detta vara nödvändigt att betona.

Jubla inte för Biden och Harris

Joe Biden och Kamala Harris. Foto: Adam Schultz / Biden for President (CC BY-NC-SA 4.0)

Washington-etablissemangets båda kandidater, Biden och Harris, kommer nu att ta över som president och vice. De har definitivt rätten att ta över. Men det demokratiska partiet har inte vad som krävs för att på allvar ta itu med de väldiga klyftorna inom USA och den stadigt växande otryggheten för vad som kan komma att uppgå till nästan hundra miljoner amerikaner.

Låt oss påminna att det var nära 32 procent av alla i USA som levde under den officiella fattigdomsgränsen, i två månader eller mer, åren 2009-2011. Detta i samband med efterdyningarna av den djupa ekonomiska recessionen åren innan. Och nu riskerar coronapandemin att åter skapa en djup ekonomisk nedgång. Till detta kommer att pandemin, i sig själv, har slagit mycket hårt mot USA. Hittills har 10,3 miljoner människor bekräftats smittade i USA och hela 240 000 av dessa har dött av pandemin.

Vissa gör en stor sak av att USA nu kommer att återansluta sig till Parisavtalet. Men det är oklart vad detta kommer att betyda i praktiken. Den kommande vice-presidenten Kamala Harris har till och med lovat att s.k. fracking, ett mycket miljöovänligt sätt att utvinna olja på, inte kommer att förbjudas under den nya presidenten. Det finns ingen anledning att jubla för Biden och Harris.

Fox News klippte bort från presskonferens med Trumps kampanjstab

När Trumps medarbetare Kayleigh McEnany, pressekreterare vid Vita Huset, började föra fram grundlösa påståenden om att det demokratiska partiet legat bakom omfattande valfusk bröt Fox News sändningen. Se klippet nedan.

YouTube player

Jan Hägglund

Ansvarig utgivare

Lämna en kommentar