Miljö och klimat

Regnskog motsvarande Sveriges yta har försvunnit på tio år

Skövling av regnskog ökar risken för framtida pandemier. Foto: Rosario Xavier / Pixabay
Veronica Nordenström
Publicerad i
#155
Lästid 2 min

Rapporten ”Deforestation Fronts” från miljöorganisationen WWF visar att 43 miljoner hektar regnskog har förstörts under de senaste tio åren. Detta motsvarar en yta lika stor som hela Sverige.

Ohållbart skogsbruk, gruvdrift, omvandling till jordbruk, infrastruktur och plantager är vanliga orsaker till att regnskogen skövlas. Skälen varierar beroende på var någonstans skövlingen sker. Störst förlust av regnskog har Asien, Sydamerika och Afrika. Oftast är det ett växande jordbruk som leder till skövling. I Asien får regnskogen ge plats åt plantager och i Sydamerika skövlas skogen främst för att skapa betesmark för boskap och för att odla av sojabönor. I Afrika handlar det dessutom om behovet av ved. 

Enligt WWF behöver regnskogarna skyddas av främst två skäl. Dels för att regnskogarna är ett viktigt redskap i kampen mot klimatuppvärmningen. Dels för att människor ska skyddas från att smittas av de sjukdomar som vilda djur kan bära på. Många pandemier, bland dem coronaviruset, har haft sin början i att människor smittats av vilda djur. Skövlingen av regnskog innebär att människor kommer närmare de vilda djuren. Detta ökar risken för att nya, och för vetenskapen ännu okända, sjukdomar ska spridas bland människor.

WWF pekar även på att det finns hopp. I återhämtningen från coronakrisen finns det möjlighet till en bredare diskussion om vilka lösningar som krävs för att rädda skogarna och minska risken för framtida pandemier. En rättvisare fördelning av den odlingsbara jorden tillhör dessa lösningar.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.