Miljö och klimat

Den globala vattenbristen väntas öka

2,1 miljarder människor saknar regelbunden tillgång till rent vatten i eller i närheten av hemmet. Foto: Pixabay
Veronica Nordenström
Publicerad i
#158
Lästid 1 min

Enligt FN saknar 29 procent av världens befolkning – 2,1 miljarder människor – regelbunden tillgång till rent vatten i eller i närheten av hemmet. Årligen dör 480 000 barn under fem år till följd av diarrésjukdomar som till stor del orsakas av brist på rent vatten och bristande hygien.

Samtidigt kommer efterfrågan på vatten att vara 40 procent större än tillgången år 2030 om utvecklingen inte förändras, detta enligt prognoser från Världsbanken.  

Samtidigt utgör klimatförändringarna ett stort hot mot framtidens vattenförsörjning. Höjda temperaturer leder till extremt väder som värmeböljor, översvämningar och torka. Detta kommer att ytterligare minska tillgången på rent vatten, men även hota matproduktionen.

Sedan år 2000 har utvecklingen i vissa länder gått åt rätt håll. Rapporten ”The Water Gap – The State of the World’s Water 2018” listar de tio länder som lyckats bäst med att ge fler människor tillgång till rent vatten sedan år 2000. Listan toppas av Kina, Indien och Indonesien. Sammanlagt har dessa topp 10-länder lyckats öka antalet människor med tillgång till rent vatten med nästan en miljard.

Detta visar att det går att vända trenden med vattenbrist genom rätt åtgärder. Åtgärderna för att komma till rätta med vattenbristen måste dock kombineras med en kamp för att hejda den globala uppvärmningen.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.