Internationellt

Protesterna till försvar för aborträtten i Polen fortsätter

Bild från höstens demonstrationer till försvar för aborträtten. Foto: Lukasz Katlewa (CC BY-SA 4.0)
Patrik Brännberg
Publicerad i
#158
Lästid 3 min

Den 27 januari ratificerade den polska regeringen högsta domstolens beslut att inskränka aborträtten i Polen. Det blir nu lagligt med abort endast vid tillfällen där kvinnans liv är i fara eller om graviditeten är resultatet av ett sexualbrott.

Av de 1 000 lagliga aborter som genomfördes varje år innan lagändringen beräknas nu endast 2-3 procent kunna genomföras. Lagändringen innebär att abortlagen i Polen nu är den mest restriktiva i Europa. Det var en omfattande proteströrelse, den största sedan 1980-talet, som hade fått den polska regeringen att skjuta upp ratificieringen som från början väntades genomföras redan i höstas.

Nya Arbetartidningen har intervjuat Milena Stanczak, en av alla polska kvinnor som engagerat sig i protesterna.

Vad innebär det att regeringen nu slutgiltigt fattat beslutet att inskränka aborträtten I Polen?

– Å ena sidan är många rädda. Kvinnor är rädda att bli gravida, då dom inte vet vad en komplikation under graviditeten kan leda till. Antalet illegala, och potentiellt farliga, aborter kommer att öka.

Milena Stanczak.

– Medicinsk personal är oroliga för att vanliga åtgärder under graviditeten skulle kunna räknas som framkallande av abort – något som kan leda till fängelsestraff.

– Å andra sidan så lever proteströrelsen kvar – och många är fast beslutna att fortsätta kampen för kvinnors rätt att bestämma själva. Även om gatuprotesterna blev mindre nu än i höstas så frodas oppositionella tidningar. På sociala medier debatteras högljutt.

Kan man säga att proteströrelsen förlorade det första slaget?

– De som demonstrerat förlorade på så sätt att regeringens och högsta domstolens förslag gick igenom. Men protesterna ledde till en debatt om aborträtten, och om kvinnors rättigheter, som genomsyrat hela samhället.

– Det har i sin tur förskjutit människors värderingar. Enligt en opinionsundersökning i tidningen OKO press stöder en majoritet av polacker under 60 år nu kravet att kvinnor borde ha rätt att göra abort även pga “svåra sociala förhållanden”.

–  Att ett antal kvinnliga veteraner från Warsawa-upproret mot Hitlers trupper i slutet av andra världskriget gav sitt offentliga stöd till proteströrelsen var betydelsefullt.

– Samtidigt är generationsklyftan i Polen mycket tydlig. Hos äldre polacker, och speciellt kvinnor, har den katolska kyrkan ett stort inflytade – och där är abortmotståndet som starkast.

Vad är nästa steg i kampen för aborträtten i Polen?

– Under det senaste året har regeringspartiet ”Lag och Rättvisa” haft sina svagaste opinionssiffror på mycket länge. Samtidigt har det liberala oppositionspartiet, PO, tagit upp kravet på rätt till abort även vid “svåra sociala förhållanden”.

– Men jag tror att de gör det bara för att vinna väljare – förut stod det i deras program att abort skulle vara förbjuden i de flesta situationer. 

– Nu funderar regeringen även på att återkalla den internationella konventionen mot våld i nära relationer. Dom menar att polsk lag angående våld mot kvinnor är tillräcklig. Men statistik visar att våld mot kvinnor har ökat drastiskt i Polen under pandemin. Regeringen försöker försvaga kvinnors rättigheter även på detta sätt.

–  Det viktigaste är att protesterna har fått mycket större betydelse än bara aborträtten. Det har blivit en kamp om kvinnornas rättigheter och för familjens rätt att välja.

– Dessutom har det blivit en kamp mot kyrkans makt och mot regeringspartiet som inte är bra för landet.

– Det är två år till nästa val och jag tror att proteströrelsen kommer att påverka det politiska läget i Polen under de kommande åren. Många unga reagerar mot en regering som vill vrida klockan tillbaka. 

Läs även en kort historik över aborträttens historia i Polen – det land till vilket många svenska kvinnor åkte för att göra abort under 1960-talet.

Lämna en kommentar