I mitten av förra året tecknade Unionen och Sveriges Ingenjörer kollektivavtal för sina anställda hos spelutvecklaren Paradox Interactive i Sverige. Detta är ett stort steg framåt för arbetstryggheten i denna unga bransch där många drivs av en stark passion, vilket många arbetsgivare utnyttjat genom låga löner och dålig arbetsmiljö.
Dataspelsbranschen i Sverige har växt snabbt de senaste åren. Från att ha sysselsatt 1 100 personer för tio år sedan sysselsätter branschen idag hela 6 000 personer (Källa: dataspelsbranschen.se). Paradox, som har huvudkontor i Stockholm, har även de växt från omkring 200 anställda för fem år sedan till nu 500 anställda. Företaget har nu även verksamhet i flera länder. Konkurrensen om arbetskraften är hård, och ett sätt att locka till sig ny personal är genom att erbjuda bra förutsättningar. Kollektivavtal är trots detta något ovanligt. Paradox är ett av de första större spelbolagen som tecknat kollektivavtal i Sverige.
Fackklubben på företaget har drivit frågan om kollektivavtal och lyckats engagera medarbetarna.
– Det var en utmaning, säger ordföranden för Unionens klubb i en intervju med fackföreningen. Många anställda drivs av en stark passion och många dessutom är unga eller har flyttat hit från andra länder och har endast liten eller ingen erfarenhet alls av facket.
Sättet som fackklubben framförallt kommunicerat med medarbetare på är via företagets chat där facket haft en egen kanal. I chattkanalen har de fört diskussioner om vad facket är och svarat på alla möjliga frågor om arbetsvillkor och annat.
Enligt en styrelseledamot i Unionens fackklubb på Paradox har diskussionerna med ledningen på Paradox varit konstruktiva och deras engagemang mottagits positivt. Marina Hedman, HR-chef på Paradox, skriver själv i ett mejl till Dagens Arena att ”vi tror att vi har allt att tjäna på att jobba närmare fackförbunden för att fortsätta förbättra situationen för våra arbetare och göra Paradox ett än mer attraktivt företag”.
Ordföranden på Unionens klubb på Paradox säger vidare att han tror att klubben bidragit till att arbetsgivaren börjar förstå att det råder hög konkurrens om arbetskraft, och att låga löner och dåliga arbetsvillkor gör att folk slutar och söker sig vidare till andra bolag.
Den kanske största arbetsmiljöfrågan handlar om så kallad ”crunch”, övertid som kan uppstå i slutet av ett projekt för att hinna färdigt i tid till att ett spel ska släppas. Hos många spelföretag är denna ”crunch-tid” obetald och det finns exempel där de anställda fått arbeta övertid under flera månader. En seger som fackklubben vid Paradox har vunnit är att det inte förekom någon crunch-tid alls under ett av företagets senaste spelsläpp.
Förhoppningsvis leder detta till att fler börjar engagera sig fackligt och kämpa för att förbättra arbetsvillkoren i denna och liknande branscher.