Lokalt och insändare

Protester mot ”hälsoscheman” gav seger

Kommunalare i Umeå protesterar mot delade turer (arkivbild).
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#162
Lästid 4 min

Den 29 april hölls manifestationer på flera håll i landet mot så kallade “Hälsoscheman”. Manifesterade gjorde personal inom äldreomsorg samt individ- och familjeomsorg. Bakgrunden är de försämringar av arbetsvillkoren som införandet av ”hälsoscheman” har inneburit.

På Stortorget i Lund hade omsorgspersonalen samlats under hela dagen, från kl 12 till kl 20. De hade med sig stora banderoller och blev ibland så många att de behövde sprida ut sig över torget och ta på sig munskydd. De improviserade ihop en namninsamling på plats och samlade namn från nyfikna förbipasserande.

I Smedjebacken (Dalarna) protesterade personalen inom kommunens omsorger mot en förkortning av nattpassen från tio till nio timmar samt mot införandet av resurspass. Resurspass innebär att den anställde, under en del av sin arbetstid, kan bli skickad till en annan avdelning eller ett helt annat boende än sin vanliga arbetsplats.

Protester genomfördes även på en rad andra orter och samordnades genom Facebook-gruppen ”Hälsoschema NEJ TACK” som i dagsläget har nästan 13 000 medlemmar. Gruppens initiativtagare har även startat en namninsamling på nätet som samlat över 6 300 namnunderskrifter i skrivande stund (länkar till namninsamlingen och Facebook-gruppen finns i slutet av artikeln).

Vad är då hälsoscheman?

För fem år sedan kom SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Kommunal överens om att heltidsarbete skulle vara normen för en anställd. Kommunal hade drivit frågan i många år och såg detta som en seger. Det fanns dock minst två stora brister med överenskommelsen. Den första bristen var att överenskommelsen inte krävde att kommunerna skulle skjuta till mer pengar till de verksamheter som skulle omfattas av rätten till heltid. I praktiken innebar detta att den befintliga personalen i en rad kommuner tvingades ta igen de kostnader som uppstod i samband med heltidsinförandet.

Det andra stora problemet var att personalinflytandet var obefintligt. I uppgörelsen stod det att kommunerna skulle samarbeta med personalen vid införandet. I praktiken har motsatsen skett. Personalen har haft väldigt lite möjlighet att påverka heltidsinförandets utformning eller säga nej till något. Istället har personalen ofta förlorat i inflytande, bland annat genom att rätten att själva lägga scheman har dragits in.

I många kommuner har heltidsinförandet inneburit arbete varannan helg, förkortning av nattpassen, delade turer, resurspass, kortare schemaperioder (fyra veckor) och blandat kvälls- och nattpass. Förkortningarna av nattpassen har resulterat i att nattjobbare har fått fler arbetspass under en schemaperiod och blandningen av natt- och kvällspass har lett till lägre lön. Arbetsgivarnas strävan har konsekvent gått ut på att det aldrig ska bli ”för mycket” personal på en avdelning. De har därför hellre strävat efter att dela upp turerna eller skicka personalen till olika boenden.

Själva namnet “hälsoschema” är provocerande. Det kommer av att konsulter, kommunchefer och politiker har försökt sälja in nya och sämre scheman till personalen. De har hänvisat till att det inte är hälsosamt med för långa arbetspass och refererar till forskning hos Stressforskningsinstitutet. Samtidigt säger chefen för institutet, Göran Kecklund, att det inte finns någonting i forskningen som säger att det skulle vara bättre att jobba nio timmar istället för tio.

Personal som tidningen Kommunalarbetaren (KA) talat med vittnar om hur mycket sämre de mår, både fysiskt och psykiskt, sedan införandet av ”hälsoscheman”. En kvinna som har ett barn i förskoleåldern berättade för KA hur illa hon mår över att när hon jobbar nattpassen på helger så bor barnet på nattis i princip under hela helgen. Barnet tycker inte om det och hon har dåligt samvete över att lämna barnet där under så lång tid. Många känner sig också helt fångade i sina scheman. Med bara en fyraveckors horisont så upplever många att livet är omöjligt att planera. Även möjligheterna att återhämta sig från det nu mycket intensivare arbetet upplevs som kraftigt försämrade. 

Skövde kommun backade efter protesterna

Protesterna mot hälsoscheman har lönat sig. I början av 2020 införde Skövde kommun nya scheman som bland annat innebar att nattpassen förkortades från 10 till 8,5 timmar. Huvudskyddsombudet, som själv var nattarbetande undersköterska, kontaktade då skyddsombuden på kommunens samtliga äldreboenden och inom hemtjänsten och fick bekräftat att det var ”katastrof överallt” (KA 5/5). Detta resulterade i en skrivelse till politikerna – som backade från förkortningen av nattpassen. En seger!

Namninsamlingen mot hälsoscheman hittar du genom länken nedan:
https://www.skrivunder.com/halsoschema_nej_tack 

Här nedan finns länken till Facebook-gruppen ”Hälsoschema NEJ TACK”:
https://www.facebook.com/groups/3496258230395521

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.