Lokalt och insändare

Äldreomsorgens bemanning – skrämmande siffror

Foto: Martina Huber / Socialdemokraterna (CC BY-NC-ND 2.0)
Frank Pettersson
Publicerad i
#164
Lästid 2 min

Chockerande många av de som jobbar inom äldreomsorgen – uppåt 80 procent (!) – menar att bemanningen på deras arbetsplats är otillräcklig. 35 procent av undersköterskorna och vårdbiträdena varnar för att bemanningen är så låg att den utgör en risk för de äldre.

Detta kommer fram i en stor medlemsundersökning som fackförbundet Kommunal genomförde under januari-februari i år. 7 580 undersköterskor och vårdbiträden inom äldreomsorgen svarade på medlemsundersökningens frågor, rapporterar TT/Omni.  

Just den neddragna bemanningen pekades även ut i coronakommissionens första delrapport som en orsak till att coronapandemin fick så stora konsekvenser inom äldreomsorgen.

Några siffror från undersökningen  

  • 53 procent svarar att de inte har förutsättningar att ge god omsorg samt tillgodose de äldres individuella behov varje dag  
  • 45 procent (inte ens hälften) svarar att de dagligen upplever att de har rätt förutsättningar att ge de äldre en bra omsorg   
  • 43 procent svarar att det är svårt att ta längre raster, exempelvis lunchrast, minst någon dag per vecka.

Kommunal anser att det måste tillskapas nationella riktlinjer för personaltätheten och vilken utbildning som man ska ha för att jobba i den svenska äldreomsorgen. Kommunal anser även att det måste börja föras statistik över personaltätheten i äldreomsorgen, något som helt saknas i dag.  

Ökad personaltäthet 

Att locka ungdomar till vårdyrket är en akut fråga. En högre bemanning, där personalen har rätt utbildning, skulle i sig göra äldreomsorgen mer attraktiv som arbetsplats. 

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.