Miljö och klimat

Omfattande översvämningar drabbar Europa

Minst 228 människor har dött under sommarens översvämingar i Europa. Foto: Faksimil Youtube / Deutsche Welle
Davis Kaza
Publicerad i
#164
Lästid 3 min

Under juli månad har kraftfulla regnväder som svept över Europa lett till översvämningar i en lång rad länder. Hårdast drabbade är Tyskland och Belgien. I skrivande stund har 228 människor dött. Hur många som fått sina hem förstörda är ännu oklart, men det handlar om tiotusentals människor. Kostnaden för att reparera skadorna beräknas uppgå till över sex miljarder euro (60 miljarder kr).

Under perioden mellan den 12-15 juli föll väldiga mängder regn över stora delar av västra Europa. Under bara ett par dygn föll mellan 150-250 mm regn. I staden Jalhay i östra Belgien uppmättes hela 271 mm regn på 48 timmar! De häftiga regnmängderna på kort tid ledde till översvämningar i en lång rad länder. Bland annat översvämmades de två stora floderna Rhen och Maas, samt en rad biflöden till dessa, vilket ledde till att östra Belgien och västra Tyskland drabbades extra hårt av det extrema vädret. I västra Tyskland har flera mindre samhällen nästan helt spolats bort i vattenmassorna. Av de 218 människor som dött återfanns hela 177 i Tyskland.

Regnet ledde till översvämningar även på de brittiska öarna samt i delar av Nederländerna, Österrike, Kroatien, Tjeckien, Schweiz, Frankrike, Italien och Rumänien. Under den gångna helgen (24-25 juli) drog dessutom ytterligare regnväder in över Europa. Belgien och Nederländerna har drabbats av nya översvämningar. I Schweiz registrerades uppåt 25 000 blixtnedslag på bara några timmar. Dessutom föll hagel stora som små plommon.

Hade dödsfallen kunnat förhindrats?

I efterdyningarna av översvämningarna i Belgien och Tyskland har en debatt brutit ut om huruvida det stora antalet döda hade kunnat förhindras. EU-organet EFAS (European Flood Awareness System) varnade myndigheterna i bland annat Belgien och Tyskland för att regnvädret riskerade att leda till omfattande översvämningar redan fyra dagar före det första regnet föll. Mellan den 10 och 14 juli skickade EFAS fler än 25 varningar till både lokala och regionala myndigheter i området kring de två floderna Rhen och Maas.

Men myndigheterna verkar på flera håll ha agerat långsamt och tafatt på dessa varningar. I Tyskland skickades varningar ut via sms, radio och tv – men i många samhällen hade åskoväder redan slagit ut elektriciteten så de boende nåddes aldrig av varningarna.

I de belgiska städerna Veviers och Pepinster hade mycket av ödeläggelsen troligen kunnat undvikas om de lokala makthavarna hade släppt ut vatten ur en damm som används för att just kontrollera vattenmassorna vid översvämningar. När regnet slog till fylldes dammen så snabbt att de, i panik, fick släppa ut stora mängder vatten för att förhindra att dammen sprängdes av vattenmassorna. Detta gjorde att översvämningarna i just dessa två belgiska städer blev mångdubbelt värre än vad de borde ha varit.

Koppling till klimatförändringar

De extrema regnfallen kommer precis efter en period då stora delar av Europa präglats av en kraftig värmebölja. En rad klimatforskare utreder nu om det finns en koppling mellan den stigande globala temperaturen och sommarens extrema väder. Det är sedan tidigare känt att den globala uppvärmningen till följd av ökade koncentrationer av koldioxid (och andra växthusgaser) i atmosfären riskerar att leda till kraftigare regnväder och mer intensiva värmeböljor.

Oavsett om sommarens extremvärme och extrema regnfall beror på klimatförändringarna eller inte är det uppenbart att det behövs en större krismedvetenhet och en högre beredskap för extremväder i en rad europeiska länder. Till dessa hör även Sverige.

Davis Kaza

Redaktör

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.