Lokalt och insändare

Norska beachhandbollsdamer protesterar mot sexism

Beachhandboll med mer rimliga kläder. Foto: Armin Kübelbeck (CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons)
Frank Pettersson
Publicerad i
#166
Lästid 2 min

Under EM i somras hände en inspirerande sak. Det norska damlandslaget i beachhandboll vägrade att följa sexistiska regler om klädsel. De stod fast vid sitt beslut trots hot om böter och hot om att de skulle diskvalificeras. 

Beachhandboll är en variant av handboll som spelas i sand, med något annorlunda regler än vanlig handboll. Sporten ska inte förväxlas med beachvolleyboll men dras med samma typ av sexistiska klädregler som beachvolleyn.

I det Internationella Handbollsförbundets (IHF) regler står följande: ”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa halsringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”. Att tvingas spela i minimala bikinitrosor, även om man själv inte vill, har länge upprört många kvinnliga spelare. Nu ansökte norskorna om att få spela i lårlånga tights i EM. Dock blev svaret från IHF inte bara ett nej utan dessutom ett hot om böter. 

– Först fick vi veta att vi fick 500 kronor böter per person och match, vilket totalt skulle vara 50 000 kronor. Vi sa okej till det. Sedan hotades vi med ränta per match och mer ospecifika straff. Strax före matchen fick vi veta att vi kommer att diskvalificeras om vi spelar med den klädseln, berättade lagkaptenen Katinka Haltvik för NRK.

Trots dessa hot spelade norskorna EM-bronsmatchen mot Spanien och bröt mot regelverket genom att bära shorts. Nu har de bötfällts.

Kampen är dock inte över. Enligt Guardian kräver nu flera förbund som arbetar för kvinnliga idrottares rättigheter att delar av ledningen för IHF måste avgå. Stöd har även kommit från den amerikanska popstjärnan Pink! Hon skriver på Twitter: ”Jag är väldigt stolt över det norska beachbollslaget för att de protesterade mot de här väldigt sexistiska reglerna kring ”uniformen”. Det europiska handbollsförbundet borde bli bötfällda för sexism. Bra jobbat tjejer! Jag skulle gladeligen betala era böter.”

Det finns många exempel på idrottare som låtit sin personliga karriär gå före vad som var moraliskt rätt. Den här gången däremot bestämde sig norskorna att det viktigaste var att ta ställning mot en felaktighet. Oavsett vilka följderna skulle bli.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.