Politiska rapporter

Barnmorskor i protest mot bristande arbetsförhållanden

Foto: Elisabeth Ubbe / Svenska barnmorskeförbundet
Anton Hultdin
Publicerad i
#169
Lästid 3 min

I protest mot bristande arbetsmiljö har ett stort antal barnmorskor i Stockholmsregionen sagt upp sig. På Danderyds sjukhus sade 26 barnmorskor upp sig samtidigt fredagen den 29 oktober.

”I nuläget ser jag ingen annan utväg, för att tydligt visa att vi barnmorskor inte kan stå bakom det system som förlossningsvården är uppbyggt på.” säger Andrea Wirén, en av de barnmorskor som sagt upp sig, till Dagens Nyheter. ”När två kvinnor har värkar i två olika rum och jag behövs för båda samtidigt, då brister det.”

Under många år har barnmorskor varnat för att arbetet inte längre är patientsäkert, och läget har fortsatt förvärrats. På Södersjukhuset har hela 42 barnmorskor sagt upp sig under året på grund av den rådande situationen. Samtidigt har endast 24 stycken nyrekryterats.

Tidigare i höstas lämnade sju BB-chefer på Södersjukhuset över ansvaret för arbetsmiljön åt arbetsgivaren. De ansåg att de saknat resurser för att själva kunna ta ansvar för att skapa en hållbar arbetsmiljö. Även på Danderyds sjukhus har två BB-chefer sagt upp sig.

”Vi jobbade med kniven mot strupen hela tiden. Det fanns inte tid för att äta, för att ta rast eller för att gå på toa, varje dag var likadan.”, säger Hanna Dahlbäck, en av dem som sagt upp sig ifrån Södersjukhuset, till Dagens Nyheter. Dahlbäck började jobba på Danderyds sjukhus efter att hon sagt upp sig, vilket hon beskriver som att ”lämna ett sjunkande skepp för ett annat” och berättar att de också tappat många erfarna barnmorskor.

Hanna Dahlbäck har även skrivit en debattartikel på DN Debatt tillsammans med barnmorskan Tove Broheden. I artikeln beskriver de en rad åtgärder som skulle krävas för att vända situationen. Bland annat ställer de krav på fler förlossningsplatser i regionen. Detta har regionledningen lovat att tillskapa på S:t Görans sjukhus under en längre tid. Men genomförandet har ständigt skjutits på framtiden. Ett annat krav som de två barnmorskorna ställer i sin debattartikel är ”en kvinna – en barnmorska”, vilket betyder att varje födande kvinna ska kunna ha sin barnmorska tillgänglig under alla faser av förlossningen – något som inte går idag. Vidare vill de även att en tjänst på 80 procent med skiftarbete och helgtjänstgöring ska räknas som en heltidstjänst, detta då många inte orkar med att arbeta heltid.

”Våra vittnesmål ska inte längre ignoreras utan uppmärksammas och åtgärdas innan den sista barnmorskan har lämnat in sin avskedsansökan. I nuvarande takt är vi där mycket snart och förlossningsvården i Region Stockholm står utom all räddning”, avslutas debattinsändaren.

Protesterna har börjat ge effekt. Region Stockholm presenterade nyligen en rad åtgärder som bland annat har målet om en barnmorska per föderska. Men barnmorskornas kamp fortsätter.

Lämna en kommentar