Krönika

Västerbottens skogsskafferi

Foto: PxHere (CC0)
Lena Lindström
Publicerad i
#169
Lästid 2 min

Jag har läst Västerbottens skogsskafferi av Anna Lindqvist (utgiven 2019). Anna är född i Åsele men flyttade med familjen till Umeå i mitten av 70-talet. Hennes bok är en guide till naturens egna råvaror utifrån växt- och djurlivet i Västerbotten.

Författaren börjar med att berätta att vi har något unikt i Sverige i form av allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vistas fritt ute i naturen och plocka bär, plocka svamp, motionera, vila, m.m. Vidare beskrivs ett antal viktiga historiska händelser i Västerbottens län som inneburit att det skapats kulturhistoriska lämningar.

Boken presenterar sedan den vanligaste floran och faunan i Västerbotten. Läsare bjuds på intressant läsning om trädens uppbyggnad, växtkraft, vattenförbrukning och även om olika skogstyper. Boken är också fylld med bilder samt recept och tips på naturliga alternativ till andra produkter. I slutet får läsaren även ta del av allehanda tips på saker att göra i skogen på en skogstur.

Jag lärde mig själv en massa saker jag inte visste, trots att jag bott i Västerbotten i hela mitt liv. Jag tycker till exempel om hjortron. I boken läste jag att hjortronen tillhör familjen rosväxter – och att de räknas som en flerårig ört! Det visste jag inte alls. Humlan är viktig för pollineringen av hjortron, men även vinbär, krusbär och hallon. I boken får vi lära oss ett enkelt sätt att hjälpa humlorna på traven genom att bygga ett bo: Ta en blomkruka av lera, vänd den upp och ned och gräv ner den till hälften. Hålet i krukan är boets öppning. Plantera sedan några stenar runt hålet som skydd för regn.

Det är denna typ av nya kunskaper och smarta tips på hur man själv kan bidra till att bevara naturen med sitt rika växt- och djurliv som ger boken sin charm. Det enda minus jag kan se är att boken borde haft plastade pärmar så att den skyddas mot slitage när man tar den med sig ut i skogen. För det här är en bok som passar att ta med ut. För mobilen lämnar man hemma – eller stänger av!

Lämna en kommentar