Politiska rapporter

Huthirebeller från Jemen angrep saudisk oljedepå

Huthirebellerna från Jemen angrep en saudisk oljedepå den 25 mars. Foto: Faksimil Al-Jazeera
Agneta Björk
Publicerad i
#174
Lästid 2 min

Huthirebeller från Jemen genomförde ett angrepp mot bland annat en oljedepå i den saudiska staden Jidda den 25 mars. Anläggningen hade utsatts för ett misslyckat angrepp redan en vecka tidigare.

Angreppet på oljedepån genomfördes med drönare och robotar. Tidpunkten för angreppet verkar ha varit noggrant utvald. Bara någon mil från oljeanläggningen kördes testlopp i formel 1, en tävling som är fylld av prestige för Saudiarabien. Svaret från de saudiska styrkorna, som leder en väpnad koalition som stridit mot de Iran-stödda Huthirebellerna sedan 2015, blev ovanligt brutal. Jemens huvudstad Sanaa, som ockuperas av Huthirörelsen, utsattes för intensiva flygräder där både myndighetsbyggnader och kraftverk bombades. Även staden Hodeida vid Röda havet bombades.

Efter attackerna gjorde rebellerna ett uttalande där de utlyste en ensidig vapenvila i tre dagar, inklusive söndagen då formel 1-loppet skulle köras. ”Vi är redo att låta denna avsiktsförklaring bli ett slutgiltigt och permanent löfte ifall Saudiarabien lovar att upphöra med sin belägring och att sluta anfalla Jemen en gång för alla” meddelade rebellerna.

Inbördeskriget i Jemen har pågått sedan 2014, då Huthirebellerna tog kontrollen över huvudstaden Sanaa. Sedan 2015 har en bred militärallians, ledd av Saudiarabien och stödd av USA, ingripit på den jemenitiska regeringens sida – mot Huthirebellerna.

I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Fredssamtalen resulterade i ett antal överenskommelser som ingen av parterna sedan har varit villig att genomföra.

Kriget i Jemen har inneburit ett enormt mänskligt lidande. I den svältkatastrof som uppstått sedan den saudiska interventionen beräknas över 85 000 barn ha dött. Miljontals människor har flytt sina hem. FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.