Uttrar i Jämtland har extremt höga halter av PFAS-ämnen i kroppen. Detta enligt Sveriges Radio (15/7) som citerar en ännu opublicerad studie från Naturhistoriska riksmuseet. PFAS-ämnen lagras i kroppen under lång tid och har en rad negativa hälsoeffekter.
NyA har tidigare skrivit om att uppåt två miljoner svenskar har PFAS-ämnen i dricksvattnet. Halterna var dock låga och låg under gränsvärdena. Den europeiska livsmederssäkerhetsmyndigheten, EFSA, skärpte tidigare i år sin bedömning av hur mycket PFAS som det är säkert att få i sig varje vecka under hela livet utan att det medför hälsorisker.
Mot denna bakgrund har Livsmedelsverket kommit med förslag på nya gränsvärden för PFAS-ämnen i dricksvatten. Idag ligger gränsvärdet på 90 nanogram PFAS-ämnen per liter dricksvatten. Det nya gränsvärdet sätts så strängt som det är möjligt – på endast 4 nanogram per liter. Detta innebär att myndigheterna kan kräva att kommuner med högre halter än 4 nanogram per liter ska vidta åtgärder för att sänka mängden PFAS-ämnen.
Att gränsvärdet sänks så pass mycket understryker hur allvarliga riskerna med PFAS-ämnen bedöms vara.
Fakta: PFAS-ämnen
- PFAS är en förkortning för ”poly- och perfluorerade alkylsubstanser” och utgör ett samlingsnamn för flera tusen olika syntetiskt framställda ämnen.
- PFAS-ämnen har använts i en rad produkter sedan 1950-talet. Det rör sig bland annat om brandskum, impregnering av kläder, pappersförpackningar till livsmedel och teflonpannor.
- Ämnena bryts ned långsamt och lagras därför i kroppen och i naturen under lång tid. Kunskaperna om hälsoriskerna med många PFAS-ämnen är fortfarande bristfälliga. Men ämnena kan vara cancerframkallande och reproduktionsstörande samt leda till leverpåverkan och lägre födelsevikter.