Umeå

Ökat personalinflytande i fokus – inte skattesatsen

Veckans Nyheter
Publicerad i
#179
Lästid 1 min

Skattehöjningar och skattesänkningar utgör kortsiktiga åtgärder. Umeå kommuns behov av ökade resurser måste lösas genom att en demokratiserad arbetsorganisation ersätter dagens allt mer auktoritära ledarskap.

Ta individ- och familjenämndens verksamhetsområde, där bl a socialtjänsten ingår. Denna nämnd tilldelas ca 1 600 miljoner nästa år. Frågan är hur mycket välfärd som kommer att produceras för dessa pengar. Svaret är att detta kan variera dramatiskt beroende på hur arbetsorganisationen fungerar. Om arbetsorganisationen präglas av demokrati och trivsel kommer de anställda kanske att producera välfärd som motsvarar hela 2 000 miljoner.

Men om arbetsorganisationen präglas av ett auktoritärt ledarskap som skapar rädsla, sjukskrivningar, uppsägningar och en tystnadskultur – och där egna initiativ lyser med sin frånvaro – kommer produktionen av välfärd att kanske endast motsvara 1 000 miljoner. Det är här som den stora förbättringspotentialen finns i Umeå kommun.

Umeå kommun har kört över sina anställda gång på gång. Exempelvis i samband med ”lustkontrakten” 2010, heltidsinförandet 2016 och nu de s.k. ”hälsoschemana”.

Om ett bättre ledarskap och en demokratiserad arbetsorganisation skulle prägla kommunens samtliga verksamheter skulle detta leda till friskare personal som trivs bättre samt bättre omsorg för brukarna. De ekonomiska vinsterna skulle kunna räknas i hundratals miljoner. Denna förändring är avgörande för kommunens framtid.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.