Umeå

Rapporter från valsedelsutdelare – valdagen den 11 september

Veckans Nyheter
Publicerad i
#180
Lästid 6 min

Arbetarpartiet hör till de få partier som upprätthåller traditionen av att dela ut valsedlar utanför vallokalerna på valdagen. Även på årets valdag stod medlemmar och sympatisörer utanför dryga 40-talet vallokaler i Umeå. Här nedan följer några av deras berättelser.

Tomtebo, Sjöfruhallen

Bra skyltat och gott om funktionärer. De är duktiga på att uppmärksamma och hänvisa folk till rätt ställe. Mycket fint mottagande av alla funktionärer i de tre lokalerna.

Gott flyt, inga köer, jämn ström av folk under dagen. Lite stiltje vid lunchtid.

Jag kom fram ganska precis kl 08.00. Inga andra partier på plats. Observerar en person som sitter med en dator på en bänk vid skolan. Vid ca 09.00 kommer personen från bänken fram och tar på sig sin röda väst från Socialdemokraterna. Han är lik individ- och familjenämndens ordförande Andreas Lundgren, men jag är inte säker.

S turas om med sju olika pass under dagen, uppdelat på tre personer. Även Moderaterna dyker upp, men personen gör bara två kortare pass under dagen. På eftermiddagen dyker Ulrika Edman upp för Miljöpartiet. Det blir massor av prat mellan MP och S. De fotar sig tillsammans och Ulrika lägger ut bilder i sociala medier.

Sista 1,5 timmen är ingen på plats frånsett mig själv.

Det går speciellt bra med utdelningen av Arbetarpartiets valsedlar till många invandrare. En man med invandrarbakgrund tittar på valsedeln och säger: ”Arbetarpartiet, jag tycker om. Arbetarpartiet, jag gillar jättemycket!”

Intressant erfarenhet och helt ok att stå på plats i härligt soligt höstväder! Fantastisk service från fikabilen också. De andra partierna var avundsjuka!

/ Marie S

Sävar skola

Trevliga och skötsamma valförrättare. Socialdemokratiska valsedelsutdelare från ca 09.30 fram till kl 13. Först två som satt i sin bil och värmde sig den största delen av tiden. Sedan två nya som tröttnade vid 13-tiden eftersom det var så få som tog emot deras valsedlar. En av dem var pratglad, troligen på grund av nervositet.

Inget annat parti syntes till efter kl 13.00.

På kvällen kom en man, ca 30 år, som aldrig hört talas om oss. När han kom ut från vallokalen berättade han att vi fått hans röst.

/ Tomas W

Upplevelser och erfarenheter från ett valdistrikt på Umedalen

Anländer till vallokalen strax före kl 08.00 på valdagen. Går direkt in till valförrättaren och lämnar över buntarna med valsedlar. Går sedan ut för att göra mig klar att dela valsedlar utanför vallokalen. Placerar mig ca 20 m från ingången.

Det dröjer inte länge förrän en ung person med orangefärgad väst anmodar mig att flytta på mig, så att jag kommer att stå 15 m från byggnadens ena hör, vilket i praktiken blir 30 m från ingången till vallokalen. På den orangefärgade västens rygg läser jag ”Umeå kommun, valbyggnadschef”. Det kändes direkt att den unga personen fått en alltför stor kostym och inte förmådde fylla denna.

När personen insisterade på att jag skulle flytta mig längre bort svarade jag lugnt att ”om jag ska flyttas får du eller eller någon annan lyfta bort mig”.

Den orangeklädda plockade då fram sin mobiltelefon för att kontakta någon och försvann. Personen återkom inte och jag kunde lugnt och fridfullt dela valsedlar till en jämn ström av röstande.

/ Göran S

Valsedelsutdelning Regionhuset, valdistrikt Universitetsområdet

Utöver vad som dök upp i media mot slutet av valdagen – när exempelvis Kommunistiska Partiet påpekade att just Regionshusets valarbetare misslyckats med att placera ut åtminstone KPs valsedlar i båsen – så förflöt dagen vid Universitetsområdet bra, lugnt och sansat. Det var inget snack om 15 meter, från valarbetarna. Endast politiska motståndare påpekade detta med all rätt när jag gjorde fel, och då gällde det 15 meter från dörren, inte väggen.

KP som uppenbarligen dök upp för att leverera valsedlar flera gånger visade politiskt sett ingen närvaro. De har anonymt gått in och levererat valsedlar och sedan åkt därifrån. V dök upp ett par gånger med V-pin på jackan och fyllde på valsedlar, men detaljen att den lilla logotypen följde med in i vallokalen kändes för liten för att påpeka.

De enda valsedelsutdelare förutom AP var Mp, som strax innan lunchtid skickade en uppenbart nykläckt medlem i gymnasieåldern som tappert ställde sig och på ett professionellt sätt delade ut till förbipasserande. Hon förhöll sig kollegialt och vänligt till mig, men det anmärkningsvärda var att hon fick sällskap av två äldre och mer erfarna partivänner efter att hon delat ut 4 (!) valsedlar. De blockerade sedan hennes ambitioner genomföra politiskt slitarbete genom att erbjuda alternativet att vara trevlig med seniora partivänner och skvallra om detaljer kring valkampanjen och annat, exempelvis den ena partivännens kraftiga bakfylla.

När de äldre fullkomligt blockerat sin yngre medlem i två timmar så konstaterade de tre att det varit bra att visa närvaro, men att det blivit dags att åka hem. De hejade glatt på mig och cyklade mot valvakan, strax efter lunchtid. Det var oerhört sorgligt att se och de har nu satt ribban för hur den unga miljöpartisten kommer bete sig när hon är själv ute nästa gång, vilket mest troligt blir i samband med EU-valet om två år.

Inget annat att rapportera, förutom att funktionskläder visat sig vara varmare än snygga kläder. Bra jobbat och grattis till valresultatet!

/ Tim C

Idrottshallen, Grisbackaskolan

Det här var ett lugnt område. Tidigare val har röstningslokalen funnits i skolans matsal. Två gamla damer hade svårt att hitta till idrottshallen. Jag fick visa vägen och hålla upp dörren åt dem. En dam gav lovord till Jan Hägglund. ”Han skriver bra i tidningarna och är flitig och ska ha all heder!”

En kille tyckte att det slösades för mycket med papper. I dessa digitala tider borde det vara en knapp att trycka på för att lämna sin röst. Bra förslag tycker jag.

På det stora hela var det vänliga människor på Grisbackahallen!

/ Kerstin J

Ålidhemshallen

För det första var det strul vid ingången för valdistriktet Ålidhem Södra. Den dörren var låst i 2-3 timmar. Dörren låstes inte upp med nycklar (inte för att personalen hade några) utan var datastyrd. Man kan ju tänka sig att valdagen borde föranleda att tekniker och vaktmästare finns tillgängliga…

Den andra var att det var tre valdistrikt i samma lokal. 85 procent av de som kom för att rösta hade bara identifierat att de skulle till Ålidhems idrottshall – men inte vilket valdistrikt de tillhörde. Så det behövdes att en av valförrättarna stod utanför ingångarna och pekade åt vilket håll folk skulle gå. Personalen hann inte alltid med så ibland fick jag vara behjälplig och se till att folk kom till rätt ställe. Så jag blev lite kompis med mina ”dörrvakter”.

Det tredje var de andra partiernas organisering. Två från Miljöpartiet var där någon timme och pratade med folk vid fotbollsplanen – 40-50 meter från en ingång! Sossarna var också där. Men de var dåligt organiserade. De hade fyra personer som stod utanför lokalen. Delar av dagen var de obemannade och andra delar överbemannade. De var ineffektiva i bytena. Och när de skulle hämta fler valsedlar utnyttjade de inte det faktum att de var överbemannade.

/ Lars-Erik U

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.