Internationellt

Splittrad borgerlighet förlorade valet i Danmark

Mette Fredriksens socialdemokrater bildar återigen regering i Danmark. Foto: Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#183
Lästid 2 min

Den 1 november genomfördes val till Folketinget, Danmarks motsvarighet till riksdagen. Valets segrare var Socialdemokratiet (Socialdemokraterna) som försvarade valsegern från 2019 års val mot en splittrad borgerlighet. För Dansk Folkeparti, SD:s danska systerparti, var valet en katastrof.

S-ledaren och statsministern, Mette Fredriksen, var mycket nöjd då det länge verkade som att det skulle bli valförlust. Det var inte förrän mot slutet av valnatten som det stod klart att Socialdemokratiet med stödpartierna inom det så kallade ”röda blocket” skulle bilda regering. Valresultatet innebar en tillbakagång för det röda blocket som helhet, samtidigt som Socialdemokratiets röstetal ökade något.

Valets förlorare var de borgerliga partierna. Danmarks traditionella borgerliga parti, Venstre, gjorde ett katastrofalt val. Venstre backade med drygt tio procentenheter. I mandat räknat backade partiet från 43 till 23 – nästan en halvering. En av de viktigaste anledningarna till Venstres tillbakagång berodde på att Lars Løkke Rasmussen, partiets tidigare ordförande och statsminister åren 2009-2011 samt 2015-2019, startat ett nytt parti kallat Moderaterne. Rasmussens parti fick 9,3 procent av rösterna och 16 mandat i Folketinget.

För Dansk Folkeparti, som länge utgjort ett slags förebild för Sverigedemokraterna, innebar valresultatet en kollaps. Valet 2015 var en rekordframgång för Dansk Folkeparti, som fick hela 21,1 procent av rösterna. Men framgången byttes snart till motgång. I valet 2019 hade partiets röstetal mer än halverats till 8,7 procent. Tiden sedan valnederlaget har präglats både av partiledarbyten och splittringar. I augusti 2022 lämnade Dansk Folkepartis gruppledare och sju andra ledamöter i Folketinget partiet gick över till det nybildade partiet Danmarksdemokraterne.

I årets val fick Dansk Folkeparti endast 2,6 procent av rösterna – partiets sämsta valresultat sedan bildandet 1995 – och hamnade därmed farligt nära 2-procentsgränsen till Folketinget. Den snabba kollapsen för Dansk Folkeparti visar hur lätt en framgång för högerpopulistiska och nyreaktionära partier kan bytas till ett nederlag. Upp som en sol – och ned som en pannkaka. Detta bör alla som ”deppar” över Sverigedemokraternas framgångar komma ihåg.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.