Politiska rapporter

H&M dumpar anställdas arbetsvillkor

En H&M-butik
Klädjätten H&M dumpar arbetsvillkoren för anställda vid 60 butiker runt om i landet. Foto: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Frank Pettersson
Publicerad i
#186
Lästid 3 min

Begreppet ”working poor” är ett sedan länge känt begrepp i USA – människor med jobb, men med så låg lön att de är fattiga. Tyvärr drar utvecklingen i Sverige åt samma håll. Ett exempel är nu då Hennes & Mauritz (H&M) påtvingar tusentals anställda kortare arbetstid.

H&M varslade i höstas 400 anställda om uppsägning som en del i att minska företagets kostnader. Nu går man vidare och vill genomföra så kallad hyvling i över 60 butiker runt om i landet. Detta innebär att timmarna på de anställdas kontrakt skärs (”hyvlas”) ned. Om H&M får som de vill kommer nästan ingen butiksanställd längre ha heltid, enligt Handelsnytt. I stället handlar det om kontrakt på ner till 5 timmar i veckan.

H&M:s syfte är att tvinga personalen att jobba mer på de dagar och tider då det är fler kunder, exempelvis helger. Med enbart 5 timmar på sitt anställningskontrakt har de flesta inget val utan måste tacka ja till fler timmar, oavsett när de förläggs.

Negativa konsekvenser

De negativa konsekvenserna för de anställda blir stora. Många kommer inte ha möjlighet att jobba kvar. De som blir kvar tvingas till en ständig jakt på timmar för att få ihop ekonomin. Dessa timmar kommer ofta vara på kvällar och helger, något som drabbar de anställdas fritid och familjeliv.

Att plocka ihop sin arbetstid genom att tvingas ta de timmar som bjuds, gör det också oerhört svårt att kombinera butiksjobbet med något annat jobb. Det blir också omöjligt att få banklån, och den låga lönen innebär även en låg pension.
– Det är oroligt nu också, när man inte vet hur det ska gå för alla, säger en anonym H&M-anställd till Handelsnytt. Särskilt för de som är ensamstående med kanske två eller tre barn – hur ska de klara sig?

Orimliga arbetstider

Även butikskedjorna Clas Ohlson samt ÖoB har tvingat anställda att gå ner i arbetstid. Och inom exempelvis äldreomsorgen har påtvingad deltid länge varit en metod att spara pengar. Att tvinga personalen att jobba då de behövs mest är också en känd metod inom äldreomsorgen. Där görs det genom så kallade ”delade turer”, där den anställde är schemalagd några timmar på morgonen och några timmar på kvällen med ett ”hål” mitt på dagen.

Enligt Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer ska förbundet ta fram förslag som går ut på att komma till rätta med ”hyvlingen” i avtalskraven.
– Vi kanske behöver tänka nytt på flera sätt, säger Palmetzhofer till Handelsnytt.

Detta nya tänkande borde innefatta att ta inspiration från de brittiska fackföreningarna, som varit beredda att ta strid för höjda löner och bättre arbetsvillkor. Handels borde också bjuda in Kommunal till gemensam strid för mänskliga arbetstider. En ledstjärna bör vara det franska tankesättet ”Vi jobbar för att leva, vi lever inte för att jobba”.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.