Internationellt

Hundratusentals protesterar till försvar för demokratiska rättigheter i Israel

Demonstration i Israel
Hundratusentals israeler protesterar mot regeringens reformer av rättssystemet. Foto: Hanay / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Anton Hultdin
Publicerad i
#187
Lästid 3 min

Det sker just nu stora protester i Israel mot premiärminister Benjamin Netanyahus pågående försök till stora lagändringar som riskerar att försvaga landets rättssystem. Hundratusentals israeler strejkar och protesterar i vad som ses som en kamp om demokratin – och som ser ut att bli en av de största proteströrelserna i landets historia.

Israels nya regering med premiärminister Netanyahu spetsen, som är den mest religiösa och konservativa i landets historia, driver nu fram en plan att kraftigt ändra maktbalansen inom staten. Lagförslagen handlar om att ge parlamentet rätten att kullkasta beslut tagna av Högsta domstolen och ge regeringen större makt över tillsättandet av domare, till skillnad från idag där det är en kommitté med advokater, domare och lagstiftare som gör detta. Netanyahus regering vill även ta ifrån Israels högsta domstol rätten att ogiltigförklara lagförslag som strider mot mänskliga rättigheter.

Förslaget har kritiserats av nästan hela landets rättsliga etablissemang, där flera toppar menar att det är ett hot mot Israels demokrati. De anser att regeringens plan kraftigt kommer att försvaga Högsta domstolen och ge regeringen nästan absolut makt och därmed ta bort maktbalansen som säkrat landets demokrati i årtionden. Netanyahu själv menar att det är precis tvärtom, att syftet är att återupprätta en maktbalans.

Regeringen har även varnats av sina allierade utomlands, inklusive USA:s och Frankrikes presidenter, för att ett införande av de nya lagarna kan medföra konsekvenser för relationerna länderna emellan. Netanyahu har även varnats av finanstoppar och andra representanter från näringslivet i landet som menar att lagändringarna allvarligt skulle hota landets ekonomi. Fler röster emot förslaget kommer ständigt.

Allt sedan förslaget presenterades har vågor av stora protester genomförts i flera delar av landet, som i Tel Aviv, Jerusalem och flera andra städer. Demonstrationer har genomförts, motorvägar har blockerats och vissa grupper av löntagare har gått ut i kortare strejker. Den enskilt största protestdagen ägde rum den 11 mars, då över 500 000 människor deltog i protester i en rad städer runt om in landet. Enligt tidningen Haaretz var detta den största demonstrationen i landets historia. Enbart i staden Tel Aviv deltog uppåt 200 000 människor.

Proteströrelsen har skapat en spricka inom den israeliska polisen och militären. Mest anmärkningsvärt är att delar av den israeliska arméns reserver har hotat med att inte tjänstgöra som ett sätt att protestera. Den 6 mars meddelade ett dussintal reserver i ett av det israeliska flygvapnets elitförband att de ställde in sina träningar. De backade senare och gick med på att förhandla med sina officerare.

Bland demonstranterna i Tel Aviv fanns stadens polischef – som gick med i demonstrationståget iklädd sin uniform. Ministern för landets säkerhet svarade med att anklaga polischefen för att vara för ”mjuk” mot demonstranterna och hotade med att förflytta honom till en utbildningsenhet. Förflyttningen kritiserades av den israeliske rikspolischefen som kallade den ”ett misstag” och stoppades senare av den israeliske riksåklagaren.

Sprickorna inom landets väpnade styrkor – och mellan de väpnade styrkorna och premiärminister Netanyahu – har inneburit att det talas om en potentiell konstitutionell kris. Netanyahu är dock fast inställd på att gå vidare med förslaget trots protesterna och trots en stor opposition inom det israeliska parlamentet, Knesset. Han beskyller sina motståndare för att ”medvetet dra in landet i anarki”. Sanningen är att det är Netanyahus regering som har provocerat fram protesterna genom sitt lagförslag. Mycket pekar på att det blir en het israelisk vår med fortsatta protester.

Lämna en kommentar