Politiska rapporter

WHO undersöker spridningen av fågelinfluensa bland människor

Duvor bakom galler
En 11-årig flicka i Kambodja smittades av fågelinfluensan och avled. Foto: Mohammad Harris / Unsplash.com
Veckans Nyheter
Publicerad i
#187
Lästid 1 min

Världshälsoorganisationen (WHO) är oroad över ett antal rapporter om fall av fågelinfluensan H5N1 hos människor. Detta sedan en 11-årig kambodjansk flicka avlidit.

Även flickans pappa har testat positivt för viruset. Det som oroar WHO är att viruset kan ha överförts från människa till människa. Fågelinfluensan kan leda till allvarliga luftvägsinfektioner och död. Viruset upptäcktes 1996 och sprids främst bland fåglar, men kan även smitta från fåglar till andra djur samt till människor. Spridningen från människa till människa har dock varit mycket begränsad.

Den senaste fågelinfluensaepidemin har varit extra allvarlig och drabbat stora fågelbefolkningar runt om i världen. Den stora spridningen ökar risken för att viruset kan ”hoppa” från fåglar till människor.

Än så länge har WHO lyckligtvis inte sett någon ökning av fågelinfluensa hos människor. Men forskarna följer utvecklingen noga för att tidigt kunna upptäcka om viruset muterar på ett sådant sätt att det lättare sprids från människa till människa. WHO understryker även behovet av att ständigt utveckla nya vacciner som erbjuder bättre skydd även mot nya typer av virus.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.