”It’s OK to be angry about capitalism” (2023) är skriven av Bernie Sanders. Boken är full av dagsaktuella exempel över läget i USA. Det är en bok som avslöjar ruttenheten hos toppskiktet – i politiken, storföretagen och media. Men också en bok som visar på kampviljan och enigheten bland alla de ungdomar, arbetare och lägre tjänstemän som tar strid för ett bättre liv.
Ilskan över orättvisorna visas genom frågor som: ”Hur kan vi acceptera att tre miljardärer kontrollerar en större förmögenhet än den nedre halvan av befolkningen? Att vårt politiska system tillåter de superrika att köpa valen? Eller att vårt energisystem belönar de som skapar klimatkrisen? How much longer can it go on?”
På de förtrycktas sida
Bernie Sanders är något så ovanligt som en högt uppsatt politiker som, sedan 1960-talet, valt att ställa sig på de förtrycktas sida. Sanders växte upp under knappa förhållanden i stadsdelen Brooklyn i New York. På 60-talet var han aktiv i medborgarrättsrörelsen, och ledde bland annat en 15 dagar lång sittstrejk för svartas lika rättigheter på University of Chicago.
Sanders var vald till borgmästare i staden Burlington i Vermont mellan åren 1981–89. Åren 1991–2007 var han invald som ledamot i USA:s representanthus för delstaten Vermont. Sedan 2007 är han invald i senaten – också från Vermont. Sanders kallar sig demokratisk socialist och har främst fått stöd från småbönder, arbetare, ungdomar och människor med invandrarbakgrund.
År 2016 ställde han upp i Demokraternas primärval för att bli presidentkandidat. En rad opinionsundersökningar visade att han hade en större chans att vinna över Donald Trump än Hillary Clinton. Men på grund av ett odemokratiskt röstningsförfarande inom Demokraterna, kombinerat med en smutskastningskampanj riktad mot Sanders, lyckades Clinton vinna primärvalet med 17 miljoner röster mot Sanders 13 miljoner röster. Därefter förlorade Clinton mot Trump.
Absurt sjukvårdsystem
Bokens förtjänst är att orättvisorna i dagens USA tydligt avslöjas, samtidigt som en väg framåt pekas ut. Boken visar exempelvis på absurditeterna som finns i det amerikanska sjukvårdssystemet. Samtidigt som hela 20 procent av BNP går till sjukvården är hårresande 85 miljoner amerikaner under- eller oförsäkrade. Vart går då pengarna? Tja, de sex största sjukförsäkringsbolagen i USA gjorde en vinst på 600 miljarder (!) kronor för år 2021. VD för Centene, ett av bolagen, Michael Neidorff tjänade 206 miljoner kronor det året. Exemplen mångfaldigas i boken.
Resultatet av detta: tiotals miljoner amerikaner som inte har råd att gå till tandläkare – äldre som inte kan tugga mat och inte vågar le, generade över att sakna framtänder. Uppåt 500 000 människor per år går i personlig konkurs på grund av att sjukvårdsräkningarna blivit så höga att de inte kan betala dem. 60 000 per år beräknas dö i onödan för att de inte vågat söka vård i tid av rädsla för kostnaderna.
Media styrs av de rika
Boken visar också på den totala dominansen över opinionsbildningen som privatägda medieföretag innehar i USA. Cirka 90 procent av media ägs av åtta gigantiska mediaföretag – däribland Disney, Comcast och Fox News. Vissa mediegiganter ägs av miljardärer – exempelvis köpte Amazon-grundaren Jeff Bezos tidningen Washington Post år 2013. Naturligtvis styr de extremt rika som äger och leder dessa medieföretag också vad som sägs och skrivs. Boken ger ett flertal exempel, däribland hur nämnda Washington Post startade smutskastningskampanjen mot Sanders år 2016.
Orättvisorna är enorma och motståndaren är stark, det visas tydligt i boken. Dock ges en optimistisk bild av framtiden. Sanders pekar på behovet att bygga en ny arbetarrörelse, med demokratiska fackföreningar som grund. Hans inspirationskälla är Eugene Debs, en amerikansk socialist och fackföreningsorganisatör från början av 1900-talet. En av Debs viktigaste slutsatser, enligt Sanders, var att riktiga förändringar kommer underifrån, då tusentals, sedan hundratusentals, och sedan miljontals står tillsammans och kräver ett bättre liv. Sanders skriver: ”Jag bryter inte strejkvaktskedjan, jag ansluter mig till den”.
Trumps väljare kan vinnas
Boken berättar även om kampanjen för att stoppa Trump. Där pekar Sanders på behovet av miljontals engagerade människor, men också på behovet att skilja på Trump och på Trumps väljare. Boken visar att de allra flesta som röstade på Trump kan vinnas för en helt annan politik.
Sanders landar i att USA är ett land i total kris och att det behövs en politisk omvälvning. En omvälvning där arbete, sjukvård, hälsa, skola och en anständig levnadsstandard ses som mänskliga rättigheter. Inte något som det rika toppskiktet ”1 %” ska tjäna pengar på.
Boken har två brister. Den finns än så länge bara på engelska, men det går alldeles utmärkt att läsa den med ett översättningsprogram öppet på datorn. Den andra bristen är att Sanders fortfarande tror att Demokraterna kan reformeras och omvandlas till ett arbetarparti. Detta trots att situationen i USA formligen skriker efter ett tredje parti, vid sidan av dagens två partier som båda går i ”Big Business” ledband. Han är också ibland alltför positiv i sin beskrivning av tidigare Demokrater och ger också en alltför positiv bild av dagens situation i Sverige och övriga Norden.
Detta tar dock inte bort bokens förtjänster i form av fakta, optimism, brutal avklädning av ”hjältar” som Elon Musk, tilltro till möjligheten att bygga starka fackföreningar i USA och en dos av amerikansk humor. Sanders, idag 81 år gammal, första två meningar i boken talar för sig själva: ”They say that the older you get, the more conservative you become. Well, that’s not me”.