Internationellt

Kurdernas självstyre hotas när arabstater enas i kamp emot miliser i Syrien

Syriens diktator Bashar Al-Assad
Syriens diktator Bashar Al-Assad har förhandlat fram ett avtal med övriga arabländer. Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0)
Staffan Marklund
Publicerad i
#189
Lästid 2 min

Syrien har deltagit på ett toppmöte tillsammans med en rad andra arabstater för första gången sedan upproret mot regimen, som utvecklades till ett inbördeskrig, inleddes 2011. Regimen, ledd av Bashar al-Assad, har nu enats om ett samarbete med Saudiarabien, Jordanien, Egypten och Irak. Målsättningen är att den syriska regimen ska återupprätta lag och ordning i hela Syrien.

Mötet ägde rum i Jordaniens huvudstad Amman. Deltog gjorde utrikesministrarna från Syrien, Jordanien, Saudiarabien, Egypten och Irak. Utrikesministrarna var överens om att närvaron av terroristgrupper och utländskt beväpnade grupper i Syrien måste få ett slut. Detta innebär att udden riktas dels mot grupper som IS/Daesh och Al-Qaida, dels mot det kurdiska självstyre som upprättats i norra Syrien.

Syrien har sedan 2011 varit utestängda ur Arabförbundet. I och med det nya avtalet som förhandlades fram i Amman har Arabförbundet åter släppt in Syrien. De andra fyra länderna som deltog vid mötet har åttagit sig att hjälpa till driva ut grupper de stämplar som terrorister ur Syrien, men även andra beväpnade organisationer i landet. Detta för att hjälpa Syriens institutioner att ”återupprätta kontroll över sitt territorium och rättstatlig ordning”. Även humanitära insatser har utlovats. 

Saudiarabien har tidigare stött regimkritiska islamistiska grupper i Syrien med både via vapen och andra resurser. Deras vändning i förhållande till regimen i Syrien utgör den avgörande faktorn som möjliggjort den aktuella överenskommelsen.

Avtalet innebär att situationen är oviss för det kurdiska självstyre som upprättats i norra Syrien. Självstyrets väpnade styrkor, milisgrupperna YPG och YPJ, spelade en helt avgörande roll i att besegra Islamiska Staten / Daesh. Denna kamp väckte stor beundran runt om i världen. Flera svenskar, bland annat Jesper Söder, reste till Syrien och anslöt sig till YPG. Efter att IS/Daesh besegrats har det kurdiska självstyret ansvarat för fängelser där uppåt 50 000 IS-krigare och IS-sympatisörer hålls fängslade.

Turkiets president Erdogan har, sedan 2019, bombat det kurdiska självstyret med både artilleri och flyg i två omgångar. Det nya avtalet mellan Syrien, Saudiarabien, Jordanien, Egypten och Irak innebär en ytterligare osäkerhet för kurderna.

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.