Internationellt

Kinas fredsförslag för kriget i Ukraina

Kina har presenterat ett fredsförslag för kriget i Ukraina. Foto: Kremlin.ru / President of Ukraine
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#190
Lästid 3 min

På årsdagen för Rysslands angrepp på Ukraina presenterade Kina ett fredsförslag i 12 punkter för att få slut på kriget mellan Ryssland och Ukraina.

De första fyra punkterna i förslaget handlar om själva freden. Kina betonar alla nationers rätt att existera och varnar för att falla för frestelsen att hamna i ett ”kalla-kriget-tänkande” där världen delas in i olika politiska block. Det kinesiska fredsförslaget betonar också att en förutsättning för fred är att återupprätta dialogen mellan Ryssland och Ukraina. Kina betonar att alla inblandade parter, inkluderat länder och organisationer som inte är direkt involverade i stridigheterna, bör stödja alla försök från Ryssland och Ukraina att dra åt samma håll.

Punkt fem och sex handlar om att skydda krigsfångar och civila. Förutom att insistera på att Ukraina och Ryssland ska fortsätta att utbyta krigsfångar lägger Kina mycket vikt vid skyddet av civila offer för kriget. Enligt det kinesiska förslaget bör stödet till de civila i krigsdrabbade områden organiseras av neutrala och opartiska organisationer samt koordineras av FN.

Risken för kärnvapenkrig och kärnkraftsolyckor

Vidare behandlar Kina allvarliga frågor som risken för kärnvapenkrig och användningen av andra massförstörelsevapen. Kina betonar att landet motsätter sig användandet av kemiska och biologiska vapen samt kärnvapen och uppmanar också de stridande parterna att inte anfalla kärnkraftsanläggningar.

Det kinesiska fredsförslaget avslutas med ett antal punkter rörande den ekonomiska sidan av kriget. Bland annat betonas vikten av att FN-avtalet rörande livsmedelsleveranser från Ukraina upprätthålls. Kina deklarerar också att de vill delta i återuppbyggandet av Ukraina när kriget är över.

Kritik riktas även mot den ekonomiska krigföring som pågår mot Ryssland:
”Alla parter borde sträva efter att upprätthålla det existerande ekonomiska systemet och motsätta sig användningarna av världsekonomin som ett verktyg eller vapen för politiska syften.”

Detta är en tydlig markering mot den omfattande sanktioner som främst USA och EU har riktat mot Ryssland sedan krigsutbrottet.

Zelenskyj och Putin försiktigt positiva

Reaktionerna på förslaget har varit blandade. Jake Sullivan, Vita husets säkerhetspolitiska rådgivare, och Joseph Borrell, EU:s utrikeschef, har båda förkastat den kinesiska skrivelsen. Borrell ansåg att förslaget var ”gamla nyheter” och endast innehöll en sammanställning av tidigare utspel från kinesiskt håll. Sullivan ansåg att Kina kunde ha stannat vid den första punkten om alla nationers rätt att existera.

Rysslands utrikesdepartement har dock reagerat positivt på förslaget. Även den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj var försiktigt positiv. Zelenskyj sa att det fanns både bra och dåliga saker med förslaget, men att han var villig att träffa den kinesiske presidenten Xi Jinping för vidare samtal.

Enligt The Guardian och flera andra medier talades Zelenskyj och Xi Jinping vid på telefon i slutet av april. Xi Jinping ska då ha erbjudit Zelenskyj att skicka en fredsförhandlingsdelegation till Ukraina. Huruvida en sådan delegation har rest till Ukraina har vi ingen information om. Det är dock tydligt att Kina, som länge haft en avvaktande hållning till kriget i Ukraina, nu strävar efter att ta en mer aktiv roll för att försöka finna en lösning på konflikten.

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.