Kultur, nöje och vetenskap

Statsministerns städerska – poddokumentär om den svarta städbranschen

En papperslös kvinna från Nicaragua städade svart hemma hos Magdalena Andersson. Foto: Frankie Foughantin (CC BY-SA 4.0)
Marie Salomonsson
Publicerad i
#191
Lästid 6 min

Journalisten Isabell Höjman avslöjar historien bakom den papperslösa kvinna i 25-årsåldern som grips när hon ska städa statsminister Magdalena Anderssons villa. Det sker strax innan julen 2021 och berättelsen finns på Spotify Dok, som podd-dokumentär i två delar.

Persongalleriet växer fram: Den papperslösa städerskan Chilo från Nicaragua färdas runt i Stockholm. Hon städar på äldreboenden, servicehus, liksom i finare villakvarter. Hon har lockats till Sverige via en Facebookvän som säger att det finns hur mycket städjobb som helst och en bra framtid för henne i Sverige. Men verkligheten blir en annan. Chilo upplever hot från de korrupta städbolag hon jobbar för. Som satt i system att anställa och utnyttja papperslös arbetskraft. Hon är livrädd för att förlora sitt jobb och skickas tillbaka till hemlandet. Det blir långa arbetsdagar utan lunch eller paus. Löften om 100 kr per timme och hon får kanske 50. Ibland ingen lön alls. Ingen ersättning för resor mellan uppdragen. Hon gör sig illa i handen, städar med en hand, får avdrag på lönen. Hon gråter när ingen ser, uthärdar, kämpar på.

Den precis nyblivna statsministern Magdalena Andersson håller ett brandtal på LO-kongressen i Stockholm: “Det får vara slut med arbetsgivare som lockar hit utländska löntagare och sedan låter dem jobba under slavliknande förhållanden. För det är skamligt och ska självklart inte vara lagligt!”. Hon blir hyllad och får kraftiga applåder. Tjugo dagar senare visar det sig att hon själv anlitat en städfirma utan kollektivavtal, som använder sig av papperslösa migrantarbetare.

Kriminalitet, usla villkor och exploatering

Elinor Torp är författare och journalist på Dagens Arbete. Vid två tillfällen har hon fått utmärkelsen “Guldspaden”. Hon har gjort en grundlig granskning av den svenska städbranschen, baserad på boken “Rent åt helvete”. Utgiven av Mondial, publicerad 2023, där hon intervjuat Chilo och andra städerskor. I podden konstaterar hon att de städföretag vi anlitar för att göra våra hem rena ofta själva är smutsiga. Kriminalitet, usla villkor och människoexploatering är vanligt.

Nettan, Chilos arbetskamrat och vän, berättar om vad som hände den 21 december 2021, tre veckor efter LO-kongressen. Hur de båda städerskorna får i uppdrag att städa en villa i Nacka. När Nettan vrider om nyckeln i låset tjuter larmet i den dåvarande statsministerns villa. En helikopter hovrar strax uppe i luften. Två polisbilar med sirener och blåljus kör fram. Polisen finner ingen terrorist på platsen. Istället en papperslös städerska tillsammans med Nettan.

Nyheten avslöjas först av Expressen. Magdalena Andersson tillfrågas om varför hon och maken inte gjort bakgrundskoll på städföretaget som de anlitat i många år. Varför de inte använt sökfunktionen, där man får svar direkt om firman har kollektivavtal eller inte. Hon svarar att hon ringt en lång rad företag och frågat just det och på den tiden fanns inte hemsidan som den ser ut idag och den sökfunktionen. “Nu finns ju enklare sökmotorer och det finns anledning till diskussion”, säger hon. “Om, hur ofta man inte bara bör ställa frågan om företaget man anlitar har kollektivavtal. Utan också hur ofta man bör kontrollera att det fortfarande är på det sättet”. Hon tillägger: “Även vi som vill göra rätt kan råka ut för oseriösa aktörer”.

Skattebrott, bokföringsbrott och bluffakturor

Och om Magdalena Andersson och hennes make hade gjort en bakgrundskoll när de började anlita städbolaget runt 2007 hade de upptäckt att ägaren redan då förekom i rättsfall och tvister. Han har drivit städbolag i 35 år. Ibland med kollektivavtal, ibland utan. Skatteverket har beräknat att ägaren bara under ett år betalat ut kring en miljon kronor i svartlöner. Två år senare döms städbolagsägaren i tingsrätten till fängelse i ett år för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Han frias i hovrätten, men i ett parallellt mål i kammarrätten slås det fast att han använt bluffakturor i sina två bolag med liknande namn.

I Dagens Nyheter förnekar ägaren för städbolaget att Chilo ens varit inne i huset hos Andersson och att hon aldrig varit anställd av honom. Städerskan som efter tre år i Sverige fick avslag på sin asylansökan och sedan valde att fortsätta jobba papperslös tas i förvar av Migrationsverket. Hon deporteras senare och förs tillbaka till Nicaragua. En rättegång mot städbolaget hålls, men hon får inte medverka trots att hon är nyckelvittne.

Ägaren av städfirman skyller på andra led av upphandlingen. Hävdar att Chilo är inhyrd via ett polskt bolag. Han frias så småningom från åtal om människoexploatering. I april 2023 får Chilo hjälp av fackförbundet SAC Syndikalisterna, som organiserar papperslösa. Det gäller ett ärende med ett annat städbolag där Chilo jobbat tidigare. Efter förlikning med företaget får hon äntligen betalt, 70 000 kronor efter skatt, för ett halvårs städarbete.

I podden berättas att 98 procent som söker städservice väljer det billigaste anbudet. Skatteverket beräknar att staten varje år förlorar 92 miljarder till kriminella svartfirmor. Städbolag går i konkurs, nya företag startas. Bolagen överklagar, använder bra advokater och klarar sig undan rättsliga följder. Kommuner och regioner som upphandlar städning följer inte upp sina kontrakt och märker ingenting.

Alliansen påbörjade förändring av arbetsmarknaden

Elinor Torp konstaterar att vi i Sverige är ganska duktiga på att tycka att vi är världsbäst. En gång i tiden var vi kända för vår svenska modell. Men 2006 påbörjas bantning av både Arbetsmiljöverket och Arbetslivsinstitutet av den då nytillträdda borgerliga regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen. Arbetsmiljöverket halveras, hela Arbetslivsinstitutet läggs ned. Där jobbar då ungefär 400 forskare och läkare med forskning om människan i arbetslivet. Vad som gör oss sjuka på jobbet, både fysiskt och psykiskt. Sverige och Portugal är de enda länderna i Europa utan arbetslivsinstitut.

Reinfeldt fattar flera beslut tillsammans med Miljöpartiet som kommer att förändra den svenska arbetsmarknaden. Arbetskraftsinvandring underlättas. Samtidigt slopas många tidigare kontrollfunktioner av arbetsmarknaden. Föregångslandet Sverige halkar efter kunskapsmässigt när inspektörer vid Arbetsmiljöverket hoppar av eller går i pension, när myndigheten inte längre fungerar som den tillsynsmyndighet som den en gång var.

De borgerliga besluten som togs har fått kraftiga konsekvenser. Torp menar att det skett en förskjutning till arbetslivskriminalitet och den fortsatte växa även under den socialdemokratiska koalitionsregering som tar vid när borgarna förlorar makten. Det har bidragit till att skuggsamhället växer sig allt större. Hur många migrantarbetare som jobbar i Sverige idag är det ingen som vet exakt eftersom det saknas register eller statistik. Men efter att ha jobbat med det här så pass många år fortsätter Torp: ”Så uppskattar jag att det handlar om ett par hundratusen, men det går inte att veta”.

De flesta av oss är antagligen aningslösa. Vi vill förstås inte utnyttja svart arbetskraft, men har inte riktigt koll. Vad kan du och jag göra då? Börja med att se till att du är med i facket, känner till dina rättigheter och vilka lagar och regler som gäller på arbetsmarknaden.

Ta reda på vem som städar på ditt jobb. Ta reda på vilket städbolag som anlitas. Och kolla upp om er städerska har schysta arbetsvillkor? På Skatteverkets sida finns företagsinformation. Du kan se om ett företag är godkänt för F-skatt, registrerat för moms och som arbetsgivare och om företaget har uppgift om beslutade arbetsgivaravgifter de tre senaste månaderna. Det är ju faktiskt inte svårare än så.

Och sök reda på podd-dokumentären och lyssna på hela städbranschstoryn! Här nedan kan du lyssna på det första avsnittet:

Lämna en kommentar