Den 16 september ifjol avled den 22-åriga kvinnan Mahsa Jina Amini på ett sjukhus i Teheran. Hon hade dessförinnan gripits av den iranska regimens moralpolis för att hon inte bar sin hijab på ”rätt” sätt. Polisen var särskilt brutal på grund av hennes kurdiska bakgrund. Aminis död utlöste en proteströrelse som skakade regimen i Iran.
Den 16 september i år genomfördes manifestationer runt om i världen för att hedra minnet av Amini och de många hundra andra som offrade sina liv i kampen för frihet och grundläggande mänskliga rättigheter i Iran. En manifestation hölls även i Umeå på initiativ av organisationen Iranian Scholars in Sweden.
Bland talarna fanns representanter för Iranian Scholars samt fem av partierna i Umeå kommunfullmäktige: Arbetarpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.
Jan Hägglund, ansvarig utgivare för Veckans Nyheter, talade för Arbetarpartiets räkning. Vi publicerar hans tal i sin helhet här nedan.
”Jag heter Jan Hägglund och representerar Arbetarpartiet.
Vi vill tacka Iranian Scholars – de som tagit initiativet till denna viktiga demonstration – som utgör en del av en av hundratals demonstrationer över hela världen:
* för att hedra minnet av Mahsa Jina Amini,
* för att stötta de hundratusentals människor, främst kvinnor, som under det gångna året protesterat mot diktaturen i Iran,
* för att visa vår avsky mot regimen och dess övergrepp.
De protester som bröt ut – under parollen Kvinna, liv, frihet – efter Aminis död i fångenskap skakade regimen i Iran. Hundratusentals människor, i över hundra städer, deltog i protesterna förra hösten. Vi minns alla bilderna på de som deltog – inne i Iran.
Regimen slog tillbaka med oerhörd brutalitet. Hårdast drabbades områden med nationella minoriteter som den del av Kurdistans som ligger i Iran.
I staden Zahedan i Balochistan genomförde regimen en massaker med uppåt hundra dödade och 3 000 skadade. Men regimen har dödat tusentals och fängslat tiotusentals. Inför denna dag har regimen skickat en militärkonvoj till mot Aminis hemstad Saqqez. Regimen har avskedat över 100 lärare på universiteten.
Men även om regimen lyckas ta tillbaka kontrollen av gatorna kan de inte ta tillbaka kontrollen av människors tankar. I stora städer som Teheran visar allt fler, ofta unga kvinnor, att de inte accepterar regimen – detta genom att inte bara slöjan.
Regimen kanske kan ta tillbaka kontrollen av gatan – men det har skett en förskjutning av mentaliteten hos så många i Iran att regimen är försvagad.
Det är vår plikt att stötta de, inne i Iran, som offrar så mycket i kampen för frihet.
Kvinna, liv, frihet.
Tack.”