Slagserien

Kristdemokrater, knark och batonger

Slagserien i nummer 195

Ett par boxningshandskar
Veckans Nyheter
Publicerad i
#195
Lästid 2 min

Flera av riksdagens små-partier är mindre än på mycket länge. Ett exempel är Kristdemokraterna, som ligger runt 3 procent i opinionsundersökningarna. Med andra ord på ett betryggande avstånd från fyraprocents-spärren. Frågan är vad partiet gör för att förbättra läget?

EU-val, sprit och knark

När partiets valsedel inför EU-valet skulle fastställas gick partiets fullmäktige överraskande nog emot resultatet i medlemmarnas provval. Sara Skyttedal valdes som första namn på valsedeln. Skyttedal blev känd för något år sedan då hon berättade att hon brukar använda narkotika och att hon stöder en legalisering av cannabis. Erkännandet kom strax efter en skandal där Skyttedal hade anklagat partiets före detta partisekreterare för att ha gjort ovälkomna närmanden på en valvaka där en hel del alkohol konsumerats och där flera kristdemokrater somnat i samma säng.

Även om Skyttedal nu säger sig ha ändrat sig om legaliseringsfrågan är utnämningen ett nederlag för partiledaren Ebba Busch. Spritfester, missbruk och legalisering kan nämligen vara ett handikapp för kandidater för ett parti som ”bygger på kristen grund”.

Detta gäller speciellt i ett land där uppgörelser mellan olika kriminella gäng färgar hela den politiska debatten…

Mer familj och mindre batonger

Splittringen inom KD är sannolikt djupare än en personfråga. Partiordföranden Busch har fått kritik för att ha fokuserat för mycket på hårda tag. Enligt partiets starke man i Mullsjö, Per Högberg, misslyckades partiet i riksdagsvalet då man fick för lite genomslag för ordet ”familj” och för mycket för ordet ”batong”.

Den traditionella ”frikyrkodelen” av Kristdemokraterna verkar stå på ena sidan – medan Ebba Buschs amerikaniserade partiledning på den andra…

Splittrad EU-valrörelse

Kristdemokraterna kan komma att få utkämpa valrörelsen till EU-parlamentet som en splittrad rörelse – och från ett uruselt opinionsläge. KD:s valarbetare är inte många – frågan är om dom kan klara en sådan uppgift.

Kanske är lösningen att fråga Skyttedal om hon har något uppiggande att bjuda på…

Lämna en kommentar

×
Du kan läsa artiklar till denna månad. Prenumerera för att få obegränsad tillgång till artiklar, poddradio, bloggar och webb-tv. Redan prenumerant? Tryck på knappen för att logga in.