Inrikes

Timbro kräver inskränkt strejkrätt

Rapporten ”Efter Tesla” från Timbro innehåller en rad förslag som syftar till att inskränka strejkrätten. Foto: Timbro
Lars-Erik Utberg
Publicerad i
#199
Lästid 3 min

Den 14 februari gav Timbro ut en rapport som heter ”Efter Tesla”. Rapporten är ett långtgående angrepp på strejkrätten och möjligheten att ta till sympatiåtgärder – och därmed både ett angrepp både på fackföreningarna och de demokratiska fri- och rättigheterna.

Teslastrejken har pågått sedan den 27 oktober. Idag är 13 fackföreningar i fyra länder inblandade i konflikten. Stödet för strejken är av allt att döma fortsatt stort hos allmänheten. Men bland representanter för arbetsgivarna och flera borgerliga partier gror missnöjet. Ett genomgående tema för dessa, ända sedan strejken inleddes, har varit krav på att begränsa strejkrätten och då i synnerhet möjligheten till sympatiåtgärder.

Borgerlighetens kritik mot strejken har länge varit tämligen försiktig. Men i Timbros rapport är försiktigheten som bortblåst. Rapporten präglas av en auktoritär anda och förslagen drar mot att inskränka de demokratiska fri- och rättigheterna för Sveriges alla löntagare. Till och med Svenskt Näringsliv, som finansierar Timbro, har tvingats ta avstånd från uppfattningarna i rapporten. Vad föreslår då Timbro-rapporten?

En av de mest långtgående åtgärderna som författarna föreslagit är att möjligheten att vidta sympatiåtgärder ska avskaffas – helt och hållet! Rätten till sympatiåtgärder är en avgörande del av den fackliga styrkan vid konflikt och bygger på den solidaritet som finns mellan olika yrkesgrupper. Strejken mot Tesla visar hur viktiga sympatiåtgärder är för att kunna öka pressen på en arbetsgivare som, liksom Tesla, vägrar teckna kollektivavtal och är beredd att vidta långtgående åtgärder, inklusive strejkbryteri, för att motarbeta strejken. Fackliga sympatiåtgärder över nationsgränserna är idag viktigare än någonsin för att kunna vinna en konflikt mot multinationella företag som spelar ut anställda i olika länder mot varandra.

Men Timbro-rapporten går längre. Författarna föreslår även att grundlagsskyddet för strejkrätten avskaffas. I och med att strejkrätten regleras i en av de fyra grundlagarna (Regeringsformen) har strejkrätten en ovanligt stark ställning i Sverige. Detta är en demokratisk rättighet som löntagarna borde ha i alla länder – inte något som ska avskaffas i Sverige.

Timbro-rapporten föreslår även ett system som innebär att facket måste ha minst en medlem på arbetsplatsen för att kunna vidta stridsåtgärder. Detta skulle ge alla arbetsgivare kraftiga incitament att ta efter Tesla och försvåra för sina anställda att gå med i facket. Anställda på mindre arbetsplatser skulle bli särskilt utsatta.

Ett annat kontroversiellt förslag i rapporten handlar om att förbjuda politiska strejker. Denna rättighet måste fackföreningarna måste slå vakt om speciellt i dessa tider som präglas av rop på alltmer auktoritära ingripanden från regering/stat.

Sammantaget skulle Timbro-rapportens förslag innebära en kraftig inskränkning av strejkrätten och därmed även de demokratiska fri- och rättigheterna. Någon kanske undrar varför rapporten går så hårt fram trots att det knappt strejkas i Sverige. Men författarna tittar både framåt i tiden och mot andra länder. Den finska regeringen har lagt fram förslag på inskränkningar av strejkrätten. I Frankrike körde president Macron över parlamentet för att tvinga igenom en försämring av pensionssystemet. Den auktoritära trenden inom borgerligheten är mycket tydlig.

Den svenska fackföreningsrörelsen måste förbereda sig för fler och hårdare strider i framtiden.