De ekonomiska klyftorna i Sverige växer och är idag historiskt stora. Samtidigt är det många som tänker på Sverige som ett jämlikt land. Men hur står sig klyftorna i Sverige om vi jämför med resten av Europa? Är detta en gemensam trend eller har Sveriges klyftor även dragit iväg internationellt sett?
Veckans Nyheter har tidigare rapporterat att det numera går 67 industriarbetarlöner på en VD-lön i Sverige. Den stora skillnaden beror på att samhällets rikaste har stora kapitalinkomster, det vill säga inkomster från sin förmögenhet. För att göra en internationell jämförelse kan vi utgå från Credit Suisse/USB Groups ”Global Wealth Report 2023”. I denna rapport kan vi utläsa att den rikaste 1 procenten i Sverige har en förmögenhet som motsvarar 35,8 procent av landets samlade förmögenhet. Den rikaste procenten kontrollerar med andra ord en förmögenhet större än en tredjedel av vad resten av Sveriges befolkning kan skrapa ihop tillsammans.
Det är få andra länder i Europa där klyftorna är större. Inom EU är det bara Tjeckien, där den rikaste procenten har en förmögenhet som motsvarar 37,8 procent av landets totala förmögenhet. Med andra ord så har Sverige den näst rikaste eliten inom EU – jämfört med resten av befolkningen. Jämför vi med övriga Skandinavien ligger Sverige i topp. Den rikaste procenten i Norge kommer närmast med 27 procent av den totala förmögenheten, medan Danmark ligger lägst med 23,4 procent.
Tittar vi utanför EU:s gränser får Sverige kliva av prispallen, men står fortfarande tillräckligt nära för att kunna spruta champagne på ”vinnarna”. Av länderna som tas upp i rapporten är det Ryssland som tar hem priset. Där kontrollerar den rikaste procenten hela 56,4 procent av den totala förmögenheten. I Turkiet, som vi hittar på andra plats, ligger 39,5 procent av förmögenheten hos den rikaste procenten. Tjeckien hoppar ner till tredje plats – tätt följda av Sverige på fjärde plats.
Nåja, Sverige kan i alla fall ”stoltsera” med att vara det land inom EU som både har flest dollarmiljardärer och flest skjutningar – sett till befolkningens storlek…