Försvarsmaktens flygplats vid Ärna i Uppsala släppte under många år ut föroreningar i form av s.k. PFAS-ämnen. Nu har Mark- och miljööverdomstolen dömt Försvarsmakten att betala för att rena de områden som förorenats.
Det kommunala vattenbolaget Uppsala Vatten upptäckte redan 2012 mycket höga halter av hormonstörande och cancerframkallande PFAS-ämnen i kommunens vattenverk. Misstankarna riktades mot Försvarsmaktens flygplats vid Ärna, där de använt stora mängder PFAS-baserat brandskum som förorenat marken och fortsatt läcka ut till grundvattnet. Försvarsmakten menar dock att föroreningarna kommer från platser som de inte ansvarar för. Men genom att följa vattenströmmarna blev det tydligt att aktiviteterna vid flygplatsen var den troliga orsaken. Uppsala Vatten stämde av den anledningen Försvarsmakten.
Lutz Ahrens, professor i organisk miljökemi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, har publicerat en vetenskaplig studie som visar att PFAS-ämnen vid flygplatsen och den förorenade dricksvattentäkten hade samma kemiska sammansättning. Enligt Ahrens kan detta kan liknas vid ett fingeravtryck, då det är samma oförändrade kemiska sammansättning från föroreningskällan till vattentäkten, vilket visar att det inte finns några väsentliga tillflöden från annat håll på vägen.
När ärendet prövades i Mark- och miljödomstolen menade domstolen att det inte fanns tillräckligt underlag för att hålla Försvarsmakten ansvarig för PFAS-föroreningarna i Uppsala Vattens dricksvattentäkt. Domen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen som nu alltså gett Uppsala Vatten rätt, då det var uppenbart att Försvarsmakten var förorenaren.
En viktig princip i miljölagstiftningen säger att förorenaren ska betala för uppkomna skador. Uppsala Vatten har krävt 37 miljoner kronor för det reningsarbete som hittills har utförts, vilket domstolen godtagit. Utöver detta har Uppsala Vatten krävt att Försvarsmakten ska betala ytterligare 4 miljoner kronor per år, eller ett engångsbelopp på 215 miljoner kronor, för att kompensera för framtida reningsarbete. Detta har dock inte bifallits av domstolen då de anser att det i dagsläget inte går att uppskatta framtida kostnader.
Ett liknande fall vid Kallinge flygflottilj i Ronneby kommun slutade i Högsta domstolen. Utfallet blev att de drabbade invånarna har rätt till ersättning från det kommunala vattenbolaget Ronneby Vatten. Även i detta fall kommer sannolikt skadeståndskravet att slutligen riktas mot Försvarsmakten, eftersom det är denna som anses ha orsakat skadan.
Fakta: PFAS-ämnen
- PFAS (perfluorerade och polyflourerade substanser) är en helt konstgjord kemikaliegrupp som innehåller omkring 10 000 olika ämnen med mycket speciella egenskaper.
- Ämnena är kraftigt vatten-, fett- och smutsavvisande och har därför använts i exempelvis textilier, elektronik, flamskyddsmedel, brandskum och bekämpningsmedel.
- Många av PFAS-ämnena kan inte brytas ned på naturlig väg. Detta gör att mängden PFAS hela tiden ökar i naturen och i levande organismer som djur och människor.
- PFAS är inte akut giftigt. Ämnena är dock hormonstörande och ökar risken för vissa cancerformer, till exempel njurcancer och testikelcancer. Riskerna ökar med att halten PFAS ökar i kroppen.
Källa: Kemikalieinspektionen (KI)