Inrikes

Manifestation på Kristallnatten

Josefin Häggbom
Publicerad i
#14
Lästid 2 min

På årsdagen av kristallnatten, den 9 november, samlades ett tjugotal personer vid Apberget i Umeå för att tillsammans hedra de som fallit offer för nazismen och demonstrera mot rasism.

Arbetarpartiet, Socialistisk Ungdom, Östra Mot Rasism och Iranska Föreningen var de som organiserade manifestationen.
Den 9 november 1938 var ett blodbad organiserat av Hitlers nazister. Hundratals judar dödades och skadades. Nazisterna vandaliserade judiska affärer och glassplittret på gatorna fick ge namn åt natten – ”Kristallnatten”.

Rörelse mot rasism
Manifestationen i Umeå var en del av ett led i att bygga en rörelse, för att stoppa rasismen och för att förhindra ytterligare framgångar för Sverigedemokraterna. Den första talaren, Davis Kaza, talade om varför Sverigedemokraternas kunde ta sig in i riksdagen. Både Gabriel och Elina talade om Östra Mot Rasism. Elina menade att det inte sker en islamisering i Sverige, utan rättare sagt en amerikanisering.

Uttalande antogs
Davis Kaza läste upp ett uttalande: ”Sverigedemokraternas framgångar förskräcker. Där detta rasistiska högerparti går fram skapas en grogrund för nazistiska grupper och våldsdåd. Vi kommer att fortsätta att driva en uthållig kampanj mot SD här i Umeå och i Västerbotten. Med många manifestationer – stora och små – genom vardagsarbete som att bemöta rasismen i diskussioner på jobb, i skolkorridorer eller grannar emellan”

De människor som samlats på torget antog uttalandet och dagen avslutades med ett kort demonstrationståg och möte i Ordenshuset.

Lämna en kommentar