Kultur

Mycket TV-spel för lite pengar

Frank Pettersson
Publicerad i
Lästid 3 min

Tidigare generationers TV-spel är inte döda. Det finns fortfarande stora spelskatter att upptäcka utan att tvingas investera i den senaste tekniken.

Är du less på all skräp- och reklam-TV? Vill dina barn (eller du själv) istället spela TV-spel, men samtidigt har du inte råd? Här är lösningen: köp en begagnad Gamecube-konsol! Nintendo´s konsol är väldigt billig – du kan köpa en för en hundring eller två på Blocket, där du även får tag på många bra spel. En annan fördel, för dig med liten plånbok, är att Gamecubespelen går att
använda i Nintendo´s Wii-
konsol, ifall du i framtiden får råd att köpa ett sådant.

Ytterligare en ekonomisk fördel, är att alla experter på TV-teknik hävdar att Nintendos relativt lågupplösta spel ser betydligt bättre ut på en CRT-skärm (tjock-TV) jämfört med en platt-TV. Detta innebär att du lugnt kan bemöta dina barns (eller din egen) längtan efter en dyr platt-TV med
argumentet: ”Nej, vi behåller tjock-TV:n; spelen ser ju sämre ut på en platt-TV”.

Det finns hundratals bra spel att välja mellan. Jag kan dock rekommendera Zelda- och
Mariospelen som dessutom bara finns till Gamecube. Båda spelserierna är roliga, spännande och utmanande – för barn och för vuxna (med barnasinnet i behåll!).

Zeldaspelen är äventyrsspel, där figuren du styr – Link –
utforskar stora världar och tempel. Link måste lösa pussel, hitta nycklar, slåss med svärd och bumerang för att komma vidare. De två bästa Zelda-
spelen, Windwaker och
Twilight Princess tar vardera runt 30 timmar att utforska och har även högt omspelningsvärde. Alla Zelda-spel är helt oblodiga och får högsta
betyg av recensenterna. De
passar för åldrarna 10-100 år.

Super Mario-spelen känner de flesta till. Kanske för att man varit vansinnigt arg på handkontrollen då man för 20:e gången misslyckats på en bana. För dig som bara vill ha kul, själv eller tillsammans med andra, rekommenderar jag i stället Paper Mario och Mario Kart.

Paper Mario är humorfyllda äventyrsspel med en speciell twist, nämligen att Mario och övriga figurer ser ut att vara vikta av pappersark. Kluriga pussel, humor för alla åldrar, turordningsbaserade ”slagsmål” gör frustrationsfaktorn låg och mysfaktorn hög. Thousand Year Door till Gamecube rekommenderas starkt. De olika Mario Kart-spelen, exempelvis Double Dash!! till Gamecube, passar alla oavsett tidigare erfarenhet av TV-spel. De är racingspel som bäst spelas tillsammans mot en medspelare. Spelen har så mycket humor – oftast i formen av skadeglädje – att ni efter avslutat race har ett leende på läpparna, oavsett om du vann eller förlorade.
Det finns även fantastiska
action- och skräckspel till Gamecube för de lite äldre. Jag
rekommenderar Resident Evil 1 och 4. Du skjuter dig fram
genom slott och tunnlar.
Spelen är kluriga, blodiga, skrämmande – och väldigt stämningsfyllda. Tänk en gammal 30-tals-skräckfilm blandat med genmodifierade monster, en konspiration – och panik! Zombier är inget att leka med.

En annan spelserie som varmt kan rekommenderas är
äventyrs- och plattformsspelen Prince of Persia. Du styr en prins som hoppar, springer på väggar, spolar tiden bakåt och slåss med svärd – allt med
högsta elegans och smidighet.

Oftast är det inte formen, utan innehållet, som avgör en kvalitet. Detta gäller även TV-spel. Många Gamecube-spel har stor spelglädje, högt omspelningsvärde, bra manus och musik samt stor variation i tempo och miljöer. Detta är grunderna för ett bra TV-spel. Att konsolen och spelen dessutom är billiga i inköp är ju bara en fördel!

Lämna en kommentar