Inrikes

Sundsvall: MP + Alliansen=sant

Tim Cambrant
Publicerad i
#14
Lästid 2 min

Sundsvalls politiska majoritet har spruckit. Efter att det rödgröna riksdagssamarbetet tagit paus väljer Miljöpartiet i Sundsvall att avbryta det rödgröna samarbetet med S och V, och istället inleda ett samarbete med Allianspartierna.
Det var den 4 november som miljöpartiet avslöjade sin utbrytning ur det rödgröna samarbetet. Anledningen sades vara att partiet i första hand skall engagera sig i miljöfrågorna, varför samarbeten skall väljas utefter hur mycket miljöfrågorna tas hänsyn till.

Konsekvensen av detta resonemang blir att allianspartierna får majoritet i Sundsvalls kommun tillsammans med Miljöpartiet. Detta är historiskt: Socialdemokraterna har, stundtals med hjälp av Vänsterpartiet och Miljöpartiet, regerat i Sundsvall sedan 1974.

En fråga som uppkommit sedan brytningen är hur demokratiskt beslutet verkligen var. Flera partimedlemmar i Sundsvall fick aldrig någon kallelse till medlemsmötet där beslutet fattades. Endast 17 av partiets 118 medlemmar i Sundsvall deltog på mötet.

Detta har fått flera medlemmar att kräva att förhandlingarna med allianspartierna avbryts. Partiets ordförande, Angel Villaverde, tycker däremot att allting har gått rätt till.

Ingrid Möller, gruppledare för MP i Sundsvall (!), sammanfattar sin reaktion efter den politiska kovändningen.
– En enda känsla. Och den är stark. Jag skäms så fruktansvärt inför väljarna, säger hon till Sundsvalls Tidning.

MP:s agerande i Sundsvall bekräftar att partiet egentligen tillhör det borgerliga lägret. Många av de Sundvallsbor som gav MP sin röst är idag mycket besvikna eftersom rösten i praktiken innebar ett stöd till Moderaterna – med fler nedskärningar och privatiseringar som följd.
En sak är säker: MP är förmodligen svensk politiks mest opålitliga parti.

Lämna en kommentar