Kultur

Filmrecension: Trassel

Patrik Brännberg
Publicerad i
#18
Lästid 1 min

Den senaste tecknade Disneyfilmen, Trassel, är en medryckande äventyrsberättelse med kungar, prinsessor, hjältar och en uppsättning av komiska figurer.

Filmen baserar sig på den tyska folksagan om prinsessan Rapunzel som, tillsammans med sitt långa hår, stängs in i ett högt torn av en elak häxa. En bra Disneyfilm ska vara spännande och rolig. Här lyckas Trassel bra – även om föräldrarna skrattar oftare än barnen. Särskilt minns man den omutlige superpolishästen Maximus vars minspel är obetalbart.

Bra med filmen är också att Disney levererar en tuffare prinsessa än vanligt. Extra roligt är det när prinsessan spöar upp hjälten i början av filmen. På ett djupare plan gör filmen ett försök att hantera relationen mellan föräldrar och barn. Det handlar om balansen mellan att, å ena sidan, skydda sitt barn från hemskheter och, å andra sidan, uppmuntra till egna upplevelser, som ibland är svår att finna.

Som vanligt, i en Disneyfilm, förekommer en del sockersöt romantik med tillhörande blomsteruppsättningar och fyrverkerier. Jag klarade dock dessa stycken utan att storkna och min treåring utan att somna. På det hela taget är Trassel en bra film. Se den – gärna i 3D!

Lämna en kommentar